Здраве и красота

5 лесни трика за по-бляскава коса през лятото

Промяна в навиците в грижата за косата води до прекрасни резултати

11.06.2022г. / 12 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повече блясък в косата – това е нещо, което всяка жена желае, особено през лятото, когато косата е по-суха от горещия въздух и парещото слънце. За да върнете блясъка ѝ са ви нужни някои лесни, но изпитани трикове за безотказно стимулиране на блясъка и жизнеността на косъма.

Маска срещу косопад и за сияен блясък

Как да направите косата си по-бляскава това лято?

1. Опитайте с проясняващ шампоан.

Проясняващите формули в някои шампоани са добро средство да стимулирате блясъка на косъма. С помощта на проясняващи шампоани, подходящи за вашия тип коса, ще почистите качествено наслагванията по косъма, маслата, замърсяванията, а това ще стимулира блясъка на косата.

2. Шокирайте косъма с ледена вода.

Подобно на редуването на гореща с ледена струя при взимане на душ, можете да опитате да шокирате и косата. Стимулирането на кръвообращението на кожата при редуване на топла и студена струя има подобно влияние и при косата. Горещата вода отнема от влагата на косата, прави я по-суха, накъсана, податлива на увреждания. Докато измиването със студена вода прави косата по-мека и бляскава, като помага за задържането на влагата в нея. Това я прави по-бляскава и жива.

Как да добавите повече блясък в косите

3. Инвестирайте в масла за коса.

Натуралните масла имат свойството да подхранват и да стимулират блясъка на косъма. Сред най-добрите за тази цел са аргановото, рициновото, кокосовото масло, маслото от ший, лавандуловото масло, маслото от хибискус. Ако целта ви е да придадете блясък без утежняване, вашият най-добър избор са аргановото масло и маслото от хибискус.

Нанасяйте маслото всеки път след измиване. Може да се нанася на мокра или суха коса без отмиване.

Свързани статии

4. Включете сешоара на студена струя.

Подхранващи маски за коса с кокос, ягоди, извара и банан

Вероятно много жени не си дават сметка как ускоряват загубата на блясъка на косата – като използват горещата струя на сешоара си. Колкото по-нагорещена е струята при сушене, толкова по-лесно и бързо косата губи блясъка и жизнеността. Сушете косата със студена струя. Дори да отнема повече време да я изсушите, резултатите ще си струват.

5. Помислете за диетата си.

Състоянието на косата зависи от храненето. Ако се храните нездравословно и не приемате достатъчно витамини, протеини, мастни киселини (омега-3), косата ви ще изгуби блясъка си. Здравето и блясъкът на косата до голяма степен зависят от храненето. Наблегнете на зеленчуците, плодовете, богатите на антиоксиданти храни, пълнозърнестите храни, рибата, ядките, семената, зехтина, постното месо без тлъстини, морските дарове.

Косата подсказва за здравословни проблеми

Коментирай