Здраве и красота

6 от най-важните вещества за сияеща кожа

Как да си ги набавим чрез храната?

14.06.2022г. / 05 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Страхотна кожа, сияеща, бляскава, еластична и най-вече млада. Звучи като непостижима мечта, особено с напредване на възрастта, но не е така. Сияещата кожа зависи до голяма степен от това с какво я храните отвътре. Грижите отвън са не по-малко важни, но здравословното хранене с вещества, особено ценни за сияещата кожа, е нещо, което задължително трябва да превърнете в своя рутина за красота.

Нощни навици за по-красива и здрава кожа без бръчки

Всички хранителни вещества от природата (не преработените и рафинираните) имат значение за състоянието на кожата. Но 6 от тях се открояват с особена важност, когато става въпрос за сияние, младост и жизненост на кожата.

Кои са най-важните вещества за сияеща кожа? Ето 6 от тях.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат изключително ярко изразен противовъзпалителен характер. Това е от голямо значение за кожата, а и за целия организъм. Редовната консумация на тези полезни мазнини прави кожата гладка, сияйна, здрава и по-млада. Омега-3 стимулират еластичността на кожата, като същевременно контролират нивата на кортизол, което предотвратява ранна поява на бръчки.

Омега-3 мастните киселини се срещат в рибата, орехите, лена, чиата, конопа, морските дарове.

Свежа напитка за сияйна кожа

Флавоноиди

Флавоноидите са специфичен вид антиоксиданти, които също имат мощно противовъзпалително въздействие. Те допринасят за гладкостта и сияйността на кожата, за нейния младежки вид и еластичност. В допълнение флавоноидите имат още едно много важно действие – те предпазват от вредните UV-лъчи, причиняващи пигментации и стареене. Флавоноидите стимулират кръвообращението, подхранването на кожата отвътре, което я зарежда с ценни вещества.

Флавоноидите се намират предимно в соя, какао, горски плодове, зелен чай.

Как правилно да миете лицето си за здрава и сияйна кожа?

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който има важни свойства за кожата. Той елиминира свободните радикали, причиняващи възпаления и стареене, намалявайки оксидативния стрес. Усвояването на колагена е невъзможно в отсъствие на витамин С, затова той е толкова важен за сиянието на кожата. Витамин С работи и в симбиоза с витамин Е, като допълва неговото усвояване.

Витамин С се среща в най-големи концентрации в доматите, картофите, цитрусите, червените чушки, магданоза, брюкселското зеле, бялото зеле, кивито, червеното цвекло, броколите.

Ползи от маслото от слънчогледови семена за сияйна кожа

Свързани статии

Селен

Селенът стимулира обновлението на кожните клетки, като спомага за облекчаването на акнето и регенерирането на кожата. Той също е с мощни антиоксидантни свойства, като подобрява еластичността и стегнатостта на кожата. Благодарение на селена в кожата се усвоява витамин Е, а това е важен механизъм, предотвратяващ разпадането на колагеновия протеин.

Селенът се среща във високи концентрации в бразилския орех (най-добрият източник), пшеничен зародиш, пълнозърнести храни, кафяв ориз, риба тон, морски дарове, домашни птици, лук, орехи.

Цинк

Топ 10 грешки при почистването на лицето

Цинкът е минерал, който се бори с възпаленията и участва активно в регенерацията на кожните клетки. Той е незаменим в зарастването на раните. Има свойството да възстановява увредените тъкани и да предпазва кожата от UV-лъчите. Дефицитът на цинк може да е един от факторите за поява на акне. Цинкът участва и в регулирането на секрецията на себум от мастните жлези.

Цинкът се среща предимно в стридите, птичето месо, тиквените семки, орехите пекан, овеса, кашуто, бобовите, пълнозърнестите храни.

Коментирай