Здраве и красота

9 причини да пиете лимонова вода през лятото

А и през цялата година

18.06.2022г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото губим голяма част от течностите в тялото си заради високите температури и горещините. Водата с лимон може да ни помогне едновременно да се хидратираме и да задържим важните течности в организма си, така че да се предпазим от дехидратация.

Пийте вода с лимон, ако имате следните проблеми

Лимоните са отличен източник на витамин С, който е много важен антиоксидант за тялото, участващ в редица функции. Лимонената киселина има алкализиращ ефект върху организма, което е от голямо значение за намаляване на възпаленията и превенцията на много заболявания, свързани с повишената киселинност в организма. Водата пък е най-доброто природно средство да хидратирате тялото си.

Няма точни указания за това колко точно вода с лимон да пиете на ден. Някои хора предпочитат да я пият само веднъж или два пъти на ден, предимно сутрин на гладно, когато се смята, че ефектите от нея са най-осезаеми. Всъщност можете да пиете лимонова вода по всяко време, стига да ви е приятно.

Кои са 9-те най-важни ползи от пиенето на вода с лимон през лятото?

1. Предотвратява дехидратацията.

Повечето хора не пият достатъчно вода, защото им е безвкусна. Предпочитат да пият сокове, газирани напитки, подсладени напитки, алкохолни напитки, плодови или зеленчукови сокове. Те обаче не носят онази така важна и съществена хидратация на тялото, защото съдържат добавени захари, оцветители, консерванти.

Защо да пиете вода с лимон всяка сутрин?

Лимоновата вода, от друга страна, е една естествена и напълно натурална напитка, която едновременно хидратира и спомага за задържането на течностите в тялото през лятото. Така се намалява рискът от дехидратация в горещите летни дни.

2. Може да помогне за отслабване

Лимоновата вода сутрин на гладно има детоксикиращ ефект, стимулира метаболизма и ускорява разграждането на мазнините. Освен това притъпява глада за сладко, като подобрява резултатите от диетата.

3. Подобрява нивата на кръвната захар.

Изследване от 2021 година, публикувано в European Journal of Nutrition констатира, че консумацията на вода с лимон подобрява значително гликемичния отговор на клетките. Участниците, които редовно пиели вода с лимон или чай с лимон, имат значително по-добър контрол над кръвната захар и стабилни нива. Освен това лимоновата вода подобрява инсулиновата резистентност.

Как да използвате лимони при лошо храносмилане и киселини?

4. Насърчава храносмилането.

Цитрусовите плодове имат свойството да стимулират храносмилането, което ускорява метаболизма и подобрява усвояването на хранителните вещества. Това показват данни от 2012 година, публикувани в International Journal of Food Sciences and Nutrition, цитирани от lovethoknowhealth.com. Експерти и учени от клиника Кливланд смятат, че високите концентрации на киселини в цитрусовите плодове, най-вече в лимона, допринасят за разграждането на хранителните вещества и правилното им усвояване.


Коментирай