Здраве и красота

Защо да пиете вода с лимон всяка сутрин?

За здравословните ползи от водата с лимон

10.02.2017г. / 06 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водата с лимон или така наречената лимонова вода е напитка, която трябва да пием всеки ден. Тя има редица ползи за организма. Водата е живителната течност, от която нашите тела имат нужда. Прясно изцеденият сок от лимон пък е наситен с важни въглехидрати, витамини, калций, желязо, магнезий, калий, ензими, антиоксиданти. Всички те подобряват здравословното състояние.

Защо е препоръчително да пиете лимонова вода всяка сутрин?

Подобрява храносмилането

Ако пиете вода с лимон всяка сутрин ще се убедите колко бързо действа на перисталтиката на червата. Няма да имате нужда да се наливате с кафе рано сутрин, за да активизирате дебелото черво. Лимоновата вода ще свърши тази работа и то по-бързо.

Подобрява имунитета

Лимоновият сок е много богат на витамин С, който има свойството да укрепва имунната система и да предпазва от инфекции, вируси, бактерии. Освен това в лимона се съдържа и желязо, което допълнително стимулира имунитета, подобрява преноса на хемоглобин, регулира телесната топлина.

Хидратира добре организма

Важно е да сме добре хидратирани през целия ден. Водата има тази задача, но пък лимоновият сок допринася за по-качественото ѝ задържане в организма.

Повишава енергията

Лимоновата вода дава енергиен тласък, подобрява настроението, държи ви активни и дейни през целия ден.

Прави кожата млада

Лимоните са едни от най-богатите на антиоксиданти плодове, подходящи за подмладяване на кожата. Те потискат преждевременното стареене и предпазват от поява на бръчки.

Потиска възпалението

Благодарение на лимоновата киселина водата с лимон изтласква пикочната киселина, събрана в ставите. Тя предизвиква болки, схващания и възпаления.

Стимулира редукцията на телесните мазнини

Лимоновата вода стимулира топенето на мазнините и помага в постигането на по-добри резултати при диети и тренировки. Пийте лимонова вода всеки ден. Можете да я включвате и между храненията.

Алкализира тялото

Алкалната среда в тялото е от изключително значение за здравето и най-вече предпазването от ракови и хронични заболявания.

Ускорява детоксикирането

Тъй като лимоновата вода има свойството да стимулира перисталтиката на червата, тя допринася за извеждането на токсините от тялото. Ензимите в лимона имат свойството да детоксикират и черния дроб като подобряват работата му.

Предпазва от бактерии и вируси

Лимоновата вода има антибактериални и антивирусни свойства. Редовното ѝ пиене помага в моменти на грипни епидемии или през зимните месеци, в които заболеваемостта от вирусни инфекции е повишена.

Снимка: iStock

Коментирай