Здраве и красота

Грижа за зъбите с флуор – истини и митове

За здрави детски зъби

24.06.2022г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за флуорида, но много митове, които достигат до нас, са ни настроили отрицателно към него. Флуоридът е естествено съединение от елемента флуор. Именно един от митовете свързани с този минерал е, че произходът му не е естествен. Флуоридът е минерал, който присъства в природата в много източници, като скали, вода, почва, риба, чай и т. н.

Съвременната дентална медицина използва и препоръчва флуорида в грижа за здравето на детските зъби. Защото когато става въпрос за денталното здраве на децата, няма място за митове, а се доверяваме само на фактите.

Кои са едни от най-често срещаните митове, свързани с този минерал?

Мит : Флуорът е вреден.

Факт: Още един мит, в който не бива да вярваме. Докато децата растат, флуоридът помага на развиващите се зъби, което прави емайла по-твърд. Смята се, че той оказва положително влияние и на постоянните зъби, които ще се появяват след време, като ги прави по-устойчиви на гниене с напредването на възрастта. Известно е, че флуоридът също пречи на деминерализацията, която нарушава структурата на зъбния емайл и най-често може да възникне в резултат на консумация на сладки и солени лакомства, напитки съдържащи захар.

Мит: Флуорът причинява странични ефекти.

Факт: Въпреки че флуорът е известен с това, че има много ползи за нашите зъби, много е важно да използвате правилната концентрация и количество за възрастта на нашите деца. Според общо правило децата под три-годишна възраст е препоръчително да използват паста за зъби, съдържаща не по-малко от 1000 ppm флуорид.

При децата между 3 и 6 години трябва да се използва паста за зъби не повече от количество с размер на грахово зърно, съдържаща повече от 1000 ppm флуорид. Когато флуоридът е в повече, това може да доведе до състояние, наречено флуороза, което може да причини появата на малки бели до кафяви петна по зъбите. До това състояние обикновено се стига, когато се ползва паста за зъби с твърде много флуорид.

Как можем да сме сигурни дали детето ползва правилната паста за зъби?

Верен съюзник в грижата за детското орално здраве е Kin. Ако вашите деца са на възраст между 6 и 12 години може да се доверите на Kin Fluorkin Junior паста за зъби за деца над 6 години с вкус на кола или ягода.

Този продукт е формулиран с доза натриев флуорид 1450 ppm. Това количество флуорид е подходящо за деца над 6 години. Пастата съдържа ксилитол, а редовната ѝ употреба спомага за намаляване на риска от кариеси, реминализира зъбките, с грижа към емайла и без глутен.

Мит: Флуорната профилактика при зъболекаря не помага.

Факт: Грижата с флуорид за зъбите помага за защитата на оралното здраве на деца и възрастни пациенти в продължение на години. Професионалната флуорна профилактика, която зъболекар може да извърши е отлична превантивна мярка, особено за малки пациенти, които са изложени на по-висок риск от развитие на кариес.

Тъй като флуорната профилактика се извършва по няколко начина, детският зъболекар преценява кога и как тя да се проведе. Обикновено флуоризацията на детските зъбки включва използването на пасти за зъби, гелове, флуорирано прясно мляко, таблетки. Попитайте вашия зъболекар каква е профилактиката, подходяща за децата ви.

Мит: Ако децата използват паста за зъби с флуор, не е необходимо да ползват и флуорирана вода за уста.

Факт: Флуоридът, който се съдържа в пастата за зъби, както и изплакването на устата с дентална вода с флуорид, спомагат за реминерализацията на емайла, но също така се намалява и рискът от образуване и задържане на плака. И двата източника на флуор са необходими за оптимално здраве на зъбите.

Водата за уста Kin Fluorkin Infantil с приятен вкус на ягода за деца над 5 години е чудесно допълнение към ежедневната грижа за детските зъби. Тя не съдържа алкохол и глутен. Формулата съдържа ксилитол и натриев флуорид 226 ppm, което я прави подходяща грижа за деца над 5 години. В удобна опаковка и разбира се с грижа към зъбния емайл.

Мит: Флуорът е опасен за бебетата и малките деца.

Факт: Обикновено този мит, в който вероятно вярват някои родители, се крие в основно неразбиране на ползите му за детските зъби. Зъбната флуороза може да е резултат от прекомерното излагане на флуор през първите осем години от живота на детето. Обикновено при нея здравето и функцията на зъбите остават незасегнати и няма болка.

За да се намали рискът от появата на бели или кафяви петна по детските зъби е важно още преди появата на първото зъбче или след неговата поява да поставим началото на редовни прегледи при детски зъболекар. Така винаги ще бъдем информирани компетентно кога и каква грижа за денталното здраве да прилагаме.

Мит: Флуорът всъщност не помага за предпазването от кариеси.

Факт: Смята се, че флуорът спира загубата на минерали в зъбния емайл, помага за възстановяването на слабия зъбен емайл и намалява до минимум способността на бактериите да произвеждат киселина, което води до гниене на зъбите.

Не забравяйте да попитате вашия детски зъболекар за всичко, което ви вълнува за детските зъби.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )