Здраве и красота

Как да спите по-лесно през лятото

Горещината пречи на съня – как да охладите тялото

16.06.2022г. / 07 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За никого не е тайна, че горещината през лятото пречи на съня. Дори да сте от любителите на топлината и да обичате да спите добре завити и с дебела пижама, високите температури през нощта всъщност пречат на тялото и механизмите на съня.

10 причини да не можете да спите добре

Сънят в горещите летни нощи може да се превърне в кошмар, когато температурите са особено високи. Чести събуждания, нощно изпотяване, въртене, жажда са само част от проблемите, с които може да се сблъскате.

Как да направите атмосферата в спалнята по-благоприятна за сън през лятото? Ето как можете да улесните съня си в горещината.

1. Постарайте се никаква слънчева светлина да не навлиза в стаята.

Използвайте щори или плътни тъмни завеси, с които да попречите на светлината да навлиза в спалнята. Дръжте завесите спуснати през целия ден, за да осигурите изолация от слънчевите лъчи. Това ще помогне спалнята ви да остане по-хладна.

2. Прибирайте спалното бельо.

Ако използвате одеяла, дори през лятото, постарайте се да ги прибирате в шкафа, а не да ги оставяте върху леглото. Така ще ги предпазите от нагряване през деня. Изваждайки ги от шкафа или гардероба вечер преди лягане ще имате по-хладни завивки.

Защо не трябва да спите с дебела пижама дори през зимата?

3. Не тренирайте преди лягане.

Ако правите упражнения късно вечер преди лягане, защото нямате време през останалата част от деня, през лятото това не е добра идея. Тренировките вечер повишават вътрешната температура и по този начин всъщност забавят и отлагат механизмите на съня, докато тялото не се охлади достатъчно. Ще ви е много по-трудно да заспите след тренировка, а и вероятността да се будите често през нощта е голяма.

4. Подберете правилните материи за спалното бельо.

Изкуствените материи са възможно най-неподходящите през лятото. Памучните платове са по-подходящи, защото са естествени и попиват потта. Но също не са идеалният вариант. Най-добре е да използвате сатен или коприна. Те създават допълнителен охлаждащ ефект, който предразполага тялото към сън и допринася за освобождаване на мелатонин – хормонът на съня.

Спете голи – по-здравословно е!

5. Използвайте вентилатор.

Ако не разполагате с климатик, използвайте вентилатор. Не забравяйте да не насочвате струята директно към вас, защото това крие опасности от невралгии, схващания, дори по-лошо – мускулни спазми и лицеви изкривявания. Насочете струята индиректно, така че да раздвижва въздуха в помещението, но да не идва директно към тялото ви. В най-горещите нощи можете да поставите купа с лед пред вентилатора. Така струята ще е още по-хладна, докато ледът се топи.

Вредно ли е спането с повече от една възглавници?

6. Обърнете внимание на позата за сън.

Позата за сън също има голямо значение за това дали ще охладите тялото си или ще помогнете то да прегрее. Ако спите свити на кълбо, подобно на бебешка поза, това увеличава температурата на тялото. Колкото повече допрени повърхности има, толкова повече тялото се загрява. И обратното – ако спите по гръб с разперени ръце и крака, това ще охлади тялото ви.

7. Стойте по-далеч от партньора си или домашните любимци.

През зимата, когато е студено, е приятно да се гушкате с любимия човек или любимото животно. Но през лятото това не е добра идея. По този начин прегрявате тялото си и пречите на съня. Постарайте се да лежите на известно разстояние.

5 причини спането по гръб да подобри съня ви

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време