Свободно време

Защо не трябва да спите с дебела пижама дори през зимата?

Причините да изберете памучно и по-леко облекло за сън

07.01.2021г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимата, когато е студено, единственото, което много хора мечтаят е да се облекат с най-топлата си пижама и да се мушнат под завивките. Това обаче може да се окаже не толкова добра идея от здравословна гледна точка. Вижте защо.

Може да повлияе на съня ви

Спането с дебели дрехи и под дебели завивки може да предизвика прегряване на тялото без да усетите. Това може да направи съня ви неспокоен, да ви кара да се будите по няколко пъти нощем, защото ви става горещо и да изпитвате нужда да се отвивате и завивате постоянно. За предпочитане е да спите с памучна пижама или нощница, която не е много дебела. Важно е също така да регулирате температурата в спалното помещение, която да не надвишава 23-24 градуса, смятани за оптимални за съня.

Симптоми на прегряване, опасни за живота

Може да получите акне, пъпки и обриви

Спането с дебела пижама предполага запаряване на кожата по време на сън. Това може да е причината за появилите се пъпки по тялото ви.

Може да отключи инфекции

Прегряването създава условия за изпотяване в определени зони на тялото, а това от своя страна може да улесни появата на кожни инфекции. Запотената и топла кожа е среда за развитие на бактерии, гъбички и микроби.

5 натурални лека при безсъние, които помагат

Може да навреди на репродуктивното ви здраве

Мъжете, които спят с дебела пижама, претоплят тялото си, което се отразява негативно на спермата. Това може да се окаже проблем при опити за зачеване.

6 храни, помагащи при безсъние

Пречи на нормалната терморегулация на тялото

Ако спите с дебела пижама или се завивате с твърде дебел юрган, това може да наруши естествената терморегулация на тялото ви, което се намесва в метаболизма и всички важни процеси в тялото, извършващи се през нощта.

Коментирай