Здраве и красота

5 причини спането по гръб да подобри съня ви

Защо е по-полезният начин да спите

26.10.2021г. / 15 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора спят на една страна или по корем. Тези удобни пози може и да не са толкова здравословни от гледна точка на съня. Те може и да са част от причините да имате проблеми със съня. Нездравословната поза за сън може да има и други негативни ефекти върху цялостното здраве.

4 съвета за хора, спящи по гръб

Спането по гръб, от друга страна, може да разреши проблема ви със съня, да го направи по-продължителен, здрав, непробуден и пълноценен. Сънят по гръб има множество ползи за здравето. Неслучайно бебетата пеленачета се слагат да спят по гръб.

Спането по гръб може да има ползи за поддържането на гръбнака изправен, за намаляване на главоболието, за понижаване на кръвното налягане, за намаляване на бръчките по лицето, както и за различни раздразнения по кожата.

Спането по гръб подобрява дихателната функция, според healthline.com. То може да облекчи запушения нос, да допринесе за по-лесното освобождаване на секретите в носа, да облекчи стомашните киселини, които може да ви будят през нощта.

Защо е полезно да спите с възглавница между краката?

Дори спането по корем или настрани да ви е любимо, има няколко причини да смените с позата по гръб. Ето защо.

Може да намали болките в гърба

Ако болките в гърба ви будят нощем и са причина за влошения ви нощен сън, спането по гръб може да облекчи този проблем. Тази поза на тялото имитира изправеното положение, при което гърбът е в най-добрата си форма без натоварване и допълнително изкривяване, каквото има при спане настрани или по корем.

Може да подобри дишането

Когато лежите настрани или по корем, това притиска диафрагмата, причинявайки затруднения в дишането. При спането по гръб този проблем отпада, защото диафрагмата се отпуска и няма натиск върху нея.

Вредно ли е спането по корем?

Намалява стреса

Спането по гръб може да намали стреса. Това сочат данни от проучване от 2018 година, цитирано от healthline.com. Дълбокото и бавно дишане по време на сън по гръб спомага за освобождаването на мелатонин – хормонът на съня, който понижава и стреса.

Свързани статии

Може да намали акнето и кожните проблеми

Черни точки, акне, мазна кожа, зачервявания и възпаления са само част от проблемите с кожата, които спането настрани и по корем може да предизвика. Триенето на кожата в калъфката на възглавницата влошава състоянието на кожата и създава предпоставки за акне.

Спането по гръб помага да намалите триенето на лицето във възглавницата, като така го предпазвате от мръсотия, себум, бактерии, мъртви кожни клетки.

3 пози за сън при безсъние

Намалява бръчките

Спането по гръб може да помогне да намалите появата на бръчки и фини линии по лицето. Когато спите настрани или по корем, натискът върху лицето е много по-голям, отколкото ако спите по гръб.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
Свободно време