Здраве и красота

Смяна на млечните зъби с постоянни – за какво да внимаваме

Какви са етапите на развитие при детските зъби

28.06.2022г. / 14 50ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

По-голямата част от развитието на зъбите се случва, докато децата растат и това започва още преди да се родят. За да се грижим за доброто орално здраве на децата ни е важно да знаем какви процеси ги очакват от първите месеци след раждането през появата на млечните зъби и до излизането на постоянните такива. Грижата за зъбите и венците в тези периоди е от изключително значение, защото се поставят основите на оралното здраве в бъдеще.

Ето за кои етапи в детското дентално здраве е важно да следим, особено при смяната на млечните зъби с постоянни.

Етап 1: от новородено до 3 годинки

Може би не знаете, но зъбките на бебето се формират още докато е в корема на майката. Първото зъбче започва да се развива в шестата седмица от бременността на майката, макар да не пробива венеца на този ранен етап и да не е видимо.

При повечето бебета първите зъбки започват да се появяват между 4 и 6 месеца след раждането. Според препоръките на детските стоматолози именно при появата на първото зъбче е важно да започнем с грижите за устната хигиена. Колкото по-рано детето придобие навици за почистване на устата, толкова повече шанс има оралното му здраве в бъдеще да е добро.

Подходящите продукти за дентална хигиена са от голямо значение за приучаването на детето да почиства зъбите и венците редовно и с желание. Един от тези качествени продукти е пастата за зъби Kin Fluorkin Anticaries Toothpaste, която е формулирана с доза натриев флуорид 500 ррт F- и ксилитол. Тя е подходяща за деца над 12 месеца, като освен че почиства старателно бебешките зъби, Kin Fluorkin Anticaries Toothpaste ефективно предпазва от образуването на кариеси. Пастата реминализира и укрепва зъбите, като е щадяща към зъбния емайл, а приятния ягодов аромат улеснява ежедневната ѝ употреба от малките деца. 

Бебешките зъбки (20 на брой) или известни още като млечни обикновено излизат при повечето деца до навършване на 3-годишна възраст. При този първи етап от развитието на зъбите и венците е препоръчително детето да се заведе при стоматолог, който да прегледа устната кухина и да даде своите професионални съвети за орална грижа.

Етап 2: От 3 до 6 години

През този период от развитието на зъбите няма толкова динамика, тъй като млечните зъби са вече налице. Но това не означава да подценим момента и да неглижираме хигиената. Напротив, тази възраст е ключова за създаване на здравословни навици и да се положи основата на добра дентална култура.

Един от начините да стимулираме децата да си мият редовно зъбите е като им предложим подходящи четки за зъби, приспособени именно за възрастта им. Пастите за зъби, които са с плодов вкус също са сред любимите на децата и много по-лесно свикват да си мият зъбките, когато подръка имат такава паста.

Освен приучването на добри хигиенни навици, имайте предвид, че към края на този етап е възможно да започне смяната на млечните зъби и излизането на постоянните. Най-често първите зъбки, които падат, се намират централно в устата и са на долния ред. За някои дечица смяната на първите млечни зъбки е стресиращ и притеснителен момент, затова родителите прибягват до услугите на Феята на зъбките, която им оставя подарък или паричка под възглавницата за всяко паднало зъбче.

Етап 3: от 6 до 9 години

В този период се наблюдава интензивна смяна на млечните зъби и поникване на новите, вече постоянни зъби. Най-често в този етап падат предните зъби и част от страничните. Хигиената не бива да се подценява в този период, а да се засили и контролира от родителите стриктно. На помощ на родителите и децата идват и подходящите продукти за орална хигиена като водата за уста. Тя бързо се превръща в любим продукт на децата заради вкуса си, напълно подходящ за малките.

Kin Fluorkin Infantil Anticaries Mouthwash представлява вода за уста без алкохол, формулирана с доза натриев флуорид 226 ppm и ксилитол. Водата е подходяща за деца над 5 години, като функцията ѝ е да предпазва от образуването на кариеси, да реминализира и укрепва зъбите. Kin Fluorkin Infantil Anticaries Mouthwash е щадяща към зъбния емайл, а приятният аромат на ягода улеснява ежедневната ѝ употреба от малките деца. Kin Fluorkin Infantil Anticaries Mouthwash не съдържа глутен.

Етап 4: от 9 до 12 години

В този период децата имат микс от млечни и постоянни зъби. Тъй като вече голяма част от зъбите са сменени, от ключово значение е оралната хигиена да е засилена. Ако усетите, че детето започва да проявява немарливост и да неглижира устната хигиена, вземете мерки и контролирайте спазването на здравословните навици, за да предпазите зъбите от кариеси и дори по-неприятни случаи като пулпит на постоянен зъб.

Етап 5: от 12 до 18 години

Свързани статии

Между 12 и 13 години повечето деца вече са загубили млечните си зъби и всички постоянни зъби са поникнали. При някои тийнейджъри започват да се появяват най-крайните зъби в устата, известни като мъдреци. Щом и те се покажат в устата, общият брой на зъбите би трябвало да е 32 – 16 отгоре и 16 отдолу.

Във всеки един от тези етапи от развитието на детски зъби има задължителни мерки и грижи, които да се спазват, за да се гарантира красивата и здрава усмивка на детето. Те са няколко: редовни профилактични прегледи при стоматолог; добра орална хигиена; разнообразно и здравословно хранене.

Коментирай
Свободно време