Здраве и красота

Свръхактивен пикочен мехур или инфекция на пикочните пътища – каква е разликата

Какви са симптомите и по какво се различават двете състояния

01.07.2022г. / 05 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пикочният мехур може да създаде проблеми, както всеки друг орган в човешкото тяло. Сред най-характерните симптоми, които забелязваме в такива случаи, е честото уриниране. Понякога то е придружено с парене, болка или просто създава усещане, че не можете да задържате урината. Въпреки че тези симптоми си приличат, те могат да са провокирани от различни състояния. Едните са свързани със свръхактивност на пикочния мехур, а други с инфекции и възпаления.

10 интересни факта за уринирането

Според клиника Майо, свръхактивният мехур е най-честият причинител на многобройни позиви за уриниране. Това състояние може да ви накара да ходите до тоалетна над 10 пъти на ден и то по спешност, защото имате усещането, че няма да можете да стискате дълго.

Симптомите на свръхактивен пикочен мехур включват внезапно желание за уриниране, често уриниране, включително през нощта, както и позиви за уриниране без реално голямо количество урина, въпреки че усещането е именно такова.

Има някои здравословни състояния, които могат да допринесат за развитие на свръхактивен пикочен мехур. Според healthdigest.com, това са диабет, прекалено пиене на течности, прием на някои лекарства, нервност, стрес, тревожност и безпокойство, неврологични заболявания. Свръхактивният мехур може да се повлияе положително с лекарства, поведенческа терапия, успокояващи практики, медитация.

Пикочни инфекции по време на бременност

Ако забележите симптоми на свръхактивен пикочен мехур или се съмнявате за инфекции на пикочните пътища, незабавно се консултирайте с лекар. Не предприемайте самолечение.

Поведенческите терапии се концентрират върху промени в начина на мислене и начина на живот, които да повлияят положително нервната система, а оттам и нормалните функции на пикочния мехур, според healthdigest.com.

Инфекциите на пикочния мехур и пикочните пътища могат доста да наподобяват симптомите на свръхактивност, но в повечето случаи към тях се добавя парене, болка при уриниране, дискомфорт, невъзможност за изпразване на мехура докрай, според клиника Кливланд. Паренето е сред най-характерните и осезаеми симптоми при инфекции. Урината често е с по-силна, натрапчива и неприятна миризма. Цветът ѝ е мътен, променен. При сериозна напреднала инфекция може да се появят и болки в тазовата област, кръста, ниско долу в корема.

Домашни лекове за пикочни инфекции и начини за превенция

При още по-сериозни инфекции е възможно да се появи и кръв в урината. Именно заради това е важно да се прави навременна консултация с лекар – за да се избегнат усложнения и напредване на нелекувани инфекции.

Най-добрият начин да се установи или отхвърли инфекция на пикочните пътища е изследването на урината. Микробиологичното изследване дава ориентир за това има ли бактериален растеж или не. В зависимост от резултата се предприемат адекватни мерки за лечение.

Инфекции на пикочните пътища при децата

Коментирай