Здраве и красота

Как да облекчите раздразнената кожа на подмишниците през лятото

Зачервяване, обриви и болезнен дискомфорт в тази област – как да се справите

28.06.2022г. / 13 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата на подмишниците е много деликатна и лесно може да бъде раздразнена. Всеки ден я подлагаме на агресивни измиващи средства, дезодоранти против изпотяване, бръснем окосмената ѝ зона. Всичко това в комбинация с обилното изпотяване през лятото и събирането на мъртви кожни клетки, себум, пот и остатъци от дезодоранти по гънките на подмишниците може да предизвика раздразнения, обриви, зачервяване.

Домашни рецепти срещу изпотяване на подмишниците

Една от най-честите причини за раздразнения на подмишниците е контактният дерматит, според verywellhealth.com. Той настъпва при контакт с определен дразнител – най-често дезодорант с по-агресивни химически вещества, аромати или съставки против изпотяване. Употребата на такива дезодоранти може да доведе до дразнене на кожата и поява на неприятни симптоми.

Друга често срещана причина за раздразнения по кожата на подмишниците е гъбичната инфекция. Тя се случва предимно по гънките на кожата, където влагата и задържането на мръсотия и остатъци от козметични продукти създават условия за развитие на бактериален или гъбичен растеж.

5 натурални лека при неприятна миризма на подмишниците

Дразненето на подмишниците може да възникне вследствие на възпаления на космените фоликули, след бръснене или при триене. Рискът се увеличава през лятото, когато изпотяването е по-интензивно и температурите са високи.

Как да намалите неприятните раздразнения на кожата на подмишниците през лятото?

Един от най-лесните начини да се отървете от дразненето на кожата на подмишниците е да направите някои промени в хигиенните си навици. По-честото взимане на вана или душ е нещо, което ще облекчи раздразненията, предизвикани от прекомерно изпотяване, триене през лятото, както и употребата на дезодоранти. В летните горещи дни сме по-склонни да нанасяме повече дезодоранти и по-често, отколкото през зимата, защото се изпотяваме повече и искаме да прикрием лошата миризма. Взимайте душ по-често, ако е възможно. Топлата или хладка вана също е от полза, според healthdigest.com.

Важно е да се избягва горещата вана или душ, тъй като те пресушават допълнително кожата през лятото и могат да усилят раздразненията.

Разкрийте красотата на кожата под мишниците

Етеричните масла, според Medical News Today, са бързодействащо средство против раздразнения на кожата на подмишниците. Лавандуловото, кокосовото, слънчогледовото масло или зехтинът са сред най-добрите опции в такива случаи. Нанесете маслото, което сте избрали, с помощта на памучен тампон и масажирайте нежно с кръгови движения в продължение на няколко минути.

Според healthline.com е важно да се консумират повече плодове богати на витамин С. Той е мощен антиоксидант и се бори с възпаленията и алергичните реакции по кожата. Витамин С участва в процесите на регенерация на кожните клетки, което ускорява процесите на оздравяване и подобряване на вида на кожата.

Коментирай
Свободно време