Здраве и красота

Полезни зеленчуци с малко въглехидрати

Вкусни и богати на витамини

11.07.2022г. / 09 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между тиквичките, патладжана, чесъна, лука? Имат малко въглехидрати, но са богати на витамини, фибри и минерали, важни за доброто ни здраве. Ако искате да сваляте излишни килограми, стремите се да поддържате кръвната ви захар в здравословни граници, вижте кои други нисковъглехидратни зеленчуци да добавите към менюто си.

Броколи

Броколите са от растителното семейство, към което спадат зеле, къдраво зеле и карфиол. Те са кръстоцветни зеленчуци, които имат редица ползи за здравето ни. Консумацията им ни осигурява витамини А, С и К, фолат, манган и други. Броколите са богати на фибри, а в една чаша от тях се съдържат около 3,6 грама нетни въглехидрати.

Ползи от киселото мляко за женското здраве

Гъби

Вкусните гъби са богати на витамин D. Хубавото е, че можем да ги добавим към менюто си и на прах. Въпреки че специфичните хранителни вещества, открити в гъбите, могат да варират в зависимост от вида, повечето са с високо съдържание на ключови витамини и минерали като рибофлавин, ниацин, мед, пантотенова киселина. Също така имат само около 1,6 грама нетни въглехидрати на чаша.

Спанак

Чудесен зеленчук, който може да добавяме към смутита, салати, супи и ястия, особено ако спазваме диета. Спанакът е богат на витамини К, А, С, микроелементи като желязо, манган, магнезий. Освен това съдържа само 0,4 грама нетни въглехидрати.

Коя междинна закуска трябва да хапвате всеки ден за здраве?

Аспержи

Ако обичате аспержи и се стремите да намалите консумацията на въглехидрати, те са друг зеленчук, който може да хапвате без угризения. Аспержите ни осигуряват редица важни хранителни вещества, като съдържат около 2 грама нетни въглехидрати на сготвена чаша зеленчук.

Здравословни и вредни начини да приготвяте яйца

Чушки

Зелени, червени, жълти, чушките са с високо съдържание на вода, но с ниско на въглехидрати. Те ни осигуряват важните витамини С, А, Е, К, витамини от група В, а също и калий, калций, магнезий и други.

Артишок

Чудесен зеленчук с богата текстура и невероятен вкус. Консумацията му ни осигурява витамин К, фолат, магнезий, манган. Артишокът е богат на фибри, но има по-малко от 3 грама нетни въглехидрати на порция.

Свързани статии

Зелен боб

Кога бе последният път, в който го консумирахте? Зеленият боб е изключително полезен. Богат е на витамини, както и на фолиева киселина, магнезий, калий и желязо. Зеленият фасул съдържа по-малко от 8 грама въглехидрати на порция, но за сметка на това е богат на фибри.

Зеле

Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, зелето е чудесно за ястия, супи, салати. Суровото зеле е с високо съдържание на витамини С, К, В6 и други хранителни елементи. В една чаша зеле се съдържат около 3 грама нетни въглехидрати и над 2 грама фибри.

Коментирай