Здраве и красота

Коя междинна закуска трябва да хапвате всеки ден за здраве?

5 причини да ядете ядки редовно

29.03.2022г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Междинните закуски са много важни за осигуряване на достатъчно енергия през целия ден, както и като здравословно допълнение към основните хранения. Но те могат да се превърнат в причина за трупане на излишно тегло, за влошаване на здравословното състояние, ако се превърнат в нездравословен избор. Ако посягате към бисквитки, чипсове, вафли, кифли и подобни лакомства като междинна закуска, това може да е причината за наднорменото ви тегло или влошените здравни показатели.

Кога е най-доброто време да хапвате междинни закуски?

Ако искате да подобрите здравето си в цялостен план и да отслабнете, избирайте междинни закуски, които могат да ви помогнат и в двете начинания. Мъдрият избор е ключът към добрата форма.

Ядките са една от най-добрите храни за междинна закуска, според диетолога Лора Бурак, цитирана от Livestrong.com. Според нея това е така заради богатото наличие на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и растителни протеини в тях. Те съдържат и ценни мазнини, важни за функциите на сърцето и нервната система.

Според проучване, публикувано в Harvard Health Publishing, хората, които ядат малко количество ядки всеки ден живеят по-дълго от онези, които не го правят.

Грешки в междинните закуски, които ви карат да напълнявате

Защо ядките са най-добрата междинна закуска?

1. Богати са на антиоксиданти.

Ядките са храна с високо съдържание на антиоксиданти. Те предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали, потискат възпалението, което намалява риска от хронични и злокачествени заболявания.

2. Стимулират здравето на сърдечносъдовата система.

Редовната консумация на малки количества ядки може да помогне за понижаването на лошия холестерол и да стимулира добрия. Това означава по-нисък сърдечносъдов риск, по-балансирани нива на кръвното налягане. Полезните мазнини са важни за функциите на сърцето. Фибрите в ядките ги допълват заедно с витамин Е и омега-3 мастните киселини в тях.

3. За здрав мозък и нервна система.

Ядките са много здравословни за мозъка. Те се свързват с намаляване на общото възпаление в тъканите, което е от съществено значение за подобряване на мозъчната функция и тази на нервната система. Според Northwestern Medicine, цитирани от livestrong.com, колкото по-малко възпаления се поддържат в организма, толкова по-малък е рискът да се отключи нервно дегенеративно заболяване, като например болест на Алцхаймер или деменция. Орехите са сред най-полезните в това отношение ядки.

Орехите – нисковъглехидратна междинна закуска с омега-3

4. За здрави черва.

От правилното и оптимално функциониране на червата зависят много процеси в организма. Ето защо трябва да се грижим възможно най-добре за полезните чревни бактерии в храносмилателния тракт. Ядките са прекрасно средство да го направите, защото фибрите в тях действат като пребиотик – подхранват пробиотичните бактерии в червата. Те в комбинация с мазнините и протеините улесняват функциите на червата. Антиоксидантите намаляват възпаленията в тъканите в храносмилателния тракт.

5. Допринасят в контрола на теглото.

Някои хора избират да избягват ядките, защото са с високо съдържание на мазнини и са калорични. Това е така, но не означава автоматично, че са вредни и не се препоръчват при диети за отслабване, напротив. Както с всяка полезна иначе храна, така и с ядките трябва да се внимава с количеството.

Полезни междинни закуски за много силен имунитет

Ако изяждате всеки ден по един пакет ядки, ще напълнеете, естествено. Но ако похапвате по малка шепа ядки, ще се възползвате само от полезните им свойства. Те ще стимулират метаболизма, ще поддържат нивата на глюкозата стабилни и ще ви осигурят дълготрайна ситост. А това означава, че няма да имате толкова желание да посягате към нездравословни храни.

Коментирай