Здраве и красота

Най-честите признаци на висока кръвна захар

Кои са те

06.07.2022г. / 09 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е заболяване, което засяга все повече хора по света. Наред със сърдечносъдовите заболявания, той е едно от най-разпространените състояния. Среща се най-често в две форми – диабет тип 1 и диабет тип 2. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, диабетът представлява неспособност на организма да произвежда достатъчно инсулин (диабет тип 1) или прави инсулина неефективен (диабет тип 2).

Кои са единствените въглехидрати, които не повишават кръвната захар?

При това състояние тялото изпитва затруднения или е напълно неспособно да обработва правилно глюкозата – крайният продукт от метаболизирането на въглехидратите. Усвояването ѝ става в присъствието на инсулин – хормонът, който пряко участва в разграждането на глюкозата и съдейства за употребяването ѝ от клетките за енергия.

Ако тялото не произвежда достатъчно инсулин или клетките не са чувствителни към него, това може да предизвика рязък скок в нивата на кръвната захар, според клиника Кливланд, цитирана от healthdigest.com.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което тялото не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, тъй като имунната система потиска функциите на панкреаса, откъдето инсулинът бива секретиран.

2 важни групи храни, балансиращи кръвната захар

Диабет тип 2 е придобито състояние, което може да възникне поради редица фактори – нездравословно хранене, заседнал начин на живот, прекомерна консумация на въглехидрати, наситени мазнини, фамилна обремененост, възраст.

Кои са признаците на висока кръвна захар?

Един от най-осезаемите признаци на висока кръвна захар е постоянната жажда. Тя настъпва, защото бъбреците работят изключително усилено, за да изчистят излишната глюкоза от тялото. Диабетът може да ви накара да се чувствате дехидратирани и заради честото уриниране, което предизвиква. Обикновено урината има и по-сладък мирис заради натрупаната в нея глюкоза. Най-често желанието за уриниране настъпва внезапно.

Помага ли наистина канелата за понижаване на кръвната захар?

Свързани статии

Освен жажда и чести позиви за уриниране, високата кръвна захар може да предизвика и главоболие, замаяност, умора, прималяване, които според healthline.com могат да се проявят както при висока, така и при ниска кръвна захар. Колебанията в стойностите на глюкозата в кръвта варират рязко при хора, които изпитват трудности в нормалното ѝ усвояване. Тези симптоми настъпват, защото тялото не успява да осигури достатъчно енергия от глюкозата, а тя се натрупва в кръвта и тъканите.

Какъв ефект имат броколите върху кръвната захар?

Диабетът може да повлияе зле и на зрението. Един от симптомите е замъглено зрение или задълбочаващо се влошаване на зрението. Това състояние е причинено от увреждания на ретината – една от водещите причини за слепота. Високата кръвна захар уврежда ретината и кръвоносните съдове в окото, което води до нарушения в зрението. Ако нивата на глюкоза не бъдат овладени навреме, това може да доведе до трайни промени в тъканите на окото и загуба на зрение.

Коментирай