Здраве и красота

Кои са видовете целулит и как да се справим с него

Успешната стратегия за елиминирането му трябва да е съобразена с неговия вид и структура

06.07.2022г. / 17 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че понякога се среща и при мъжете, портокаловата кожа си остава основен проблем при жените, като засяга между 80% до 95% от тях. Структурата и разположението на мастните клетки в тялото на дамите, предразполага и появата на този естетически, но и здравословен проблем.

1. Мек целулит

Хормоналните смущения, увеличаването на килограмите и възрастта са причините за появата на този вид целулит. Ето защо той най-често се появява през пубертета. Характерното за него е отпуснатата и мека кожа около бедрата, седалището, ръцете. Наличието му не се свързва с усещане за болка и дискомфорт, но може да засегне вида на тялото и мускулния тонус.

Мекият целулит се забелязва, когато сме легнали, а не когато сме изправени. Той се свързва и с нарушена микроциркулация в най-малките кръвоносни съдове – лимфни възли и капиляри. Може да бъде придружен и с водна задръжка, но не е задължително.

Не отлагайте третирането му – колкото по-рано след появата на неравностите по кожата започнете борбата с целулита, толкова по-големи са шансовете за намаляването му.

Как да се справим с него

Този вид портокалова кожа ще се повлияе най-вече от промяна в хранителния режим и двигателната активност. Приемайте поне по осем чаши вода на ден, избирайте плодове с ниско съдържание на захар – малини, къпини, ягоди, боровинки. Опитайте се да ограничите приема на млечни продукти, съдържащи много сол – като твърдите сирена и кашкавали – можете да ги замените с пресните им алтернативи – моцарела, котидж или пресен кашкавал.

Използвайте специални загряващи кремове и такива, съдържащи кофеин в състава си – те могат да ви бъдат от полза. Ще ви помогнат да загладите кожата и ще направят целулита по-малко видим.

Помислете и за домашни методи за справяне – сухо четкане, гуа ша масаж, редуване на топли и студени душове. Веднъж в седмицата може да използвате ексфолиращ скраб за тяло – това ще помогне кожата да придобие по-гладък вид и ще подобри кръвообращението ѝ.

При всеки удобен случай предпочитайте да сте активни – не използвайте асансьор, вървете повече пеша, опитайте се поне два пъти седмично да правите масажи, дори и вкъщи. Опитайте се да не прекарвате целия ден „на крак“ - при всяка удобна възможност легнете, повдигнете краката над нивото на сърцето – това ще ви помогне да се справите с тежестта в краката.

2. Воден целулит

Той е разновидност на мекия целулит, но с подчертана водна задръжка, като се появява при дами малко преди средна възраст. Заседналият начин на живот и ненавременното третиране могат да увеличат мастните натрупвания. Обемът му се променя – ако спазвате стриктен режим за определено време, той сякаш „изчезва“, но с връщането към стария начин на живот, той се появява отново. Ето защо тук говорим освен за целулит и за водна задръжка, която може да увеличи или намали обема си, което често пъти може да бъде сбъркано с отслабване.

Как да се справим с него

Най-важното условие, за да избегнем задържането на вода е да поемаме повече вода – това ще накара тялото ни да заработи по-добре и да изхвърли излишната течност. Добра идея е да се намали консумацията на храни и напитки, особено късно вечер – това би помогнало значително на функцията на отделителната система и бъбреците.

Преминаването към диета с по-малко въглехидрати би било полезно, тъй като е известно, че консумацията им води до задържане на вода. За да намалим водния целулит подходящи са водните спортове и водната аеробика, съчетани с посещаване на сауна и антицелулитен масаж.

3. Твърд целулит

Този вид целулит е по-сложен и по-труден за справяне. Характеризира се с по-напреднала фаза на развитие, като от него могат да бъдат засегнати дори активно спортуващи дами. Ще го познаете по специфичните вдлъбнатини, които се образуват най-често в зоната на бедрата. Там ще забележите, че кожата е подобна на портокалова коричка. Прищипвайки я, можете да усетите лек дискомфорт, дори болка.

Колкото по-скоро започнете да третирате този вид целулит, толкова шансовете за неговото намаляване ще са на ваша страна, защото усещането за болка може да се засили с времето. Причините за неговата поява могат да бъдат както генетични, така и хормонални.

Какво да направим, за да редуцираме твърдия целулит

Освен промяна в начина на живот и хранене, помислете за консултация със специалист, който би ви насочил към специализирани масажи и конкретни процедури за намаляването на портокаловата кожа. Ще е добра идея, ако преди това свалите няколко килограма – при дами с повече излишни килограми, се препоръчва първо да се намали теглото, а след това да се започнат процедури. Не са препоръчителни резките диети – здравословното отслабване е загубата на около половин килограм на седмица.


Откажете се от пушенето – този вреден навик пречи на кръвоснабдяването на кожата, което може да доведе до нейното преждевременно стареене и загуба на еластичност.

Свързани статии

Можете да си вземете чифт силиконови вендузи за масаж – не струват много, а при редовна употреба можете да се насладите на видим ефект. Използвайте ги под душа, на мокра кожа, когато сте нанесли душгела – това е методът, който пести най-много време.

Друг вариант е да нанесете крем или гел със загряващ ефект, или пък антицелулитно олио, и тогава да масажирате.

Намалете, а най-добре спрете консумацията на газирани напитки – освен захар, те съдържат изкуствени подобрители и оцветители, които оказват негативно влияние върху хормоните и цялостното здравословно състояние.

Коментирай
Свободно време