Здраве и красота

Как да изградите здравословни навици в тренировките

Защо прекаляването с упражненията може да е опасно за здравето и не води до прогрес

08.07.2022г. / 05 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Движението е здраве. Редовните тренировки и упражненията могат да допринесат изключително много за подобряване на цялостното здраве, поддържане на теглото, ускоряване на метаболизма, намаляване на нивата на холестерола, кръвната захар. Тренировките и дори леките упражнения помагат за изграждане и развиване на мускулна маса, което е от огромно значение за здравословното протичане на всички процеси в организма. Ако мускулната маса взима превес над мастната, балансът във функциите в тялото се поддържа много по-хармонично.

Как тренировките за крака влияят на здравето на сърцето?

Според клиника „Кливланд“, тренировките имат не само положително влияние върху физиката. Те повишават продуктивността, подобряват умственото, психическото и емоционалното състояние, подобряват работата на мозъка.

Няма никакви съмнения, че упражненията и редовната двигателна активност са полезни за физическото и психическото здраве. Но твърде много упражнения могат да имат тъкмо обратния ефект. Според Medline Plus могат дори да предизвикат безпокойство, тревожност, умора, липса на енергия, наранявания, сериозни проблеми с настроението, включително депресия.

Нито една полезна дейност не е такава, ако се прекалява с нея. Така е и с тренировките. Ако правите твърде много упражнения, те могат да имат обратен на здравословния ефект, който търсите. Твърде много натоварване може да изложи здравето на сериозен риск и да доведе до проблеми в различни области.

Трябва ли да правите високоинтензивни тренировки всеки ден за отслабване?

Според проучвания от 2018 година, публикувани в Journal of Behavioral Adictions, хората с хранителни разстройства са най-склонни да злоупотребяват с тренировките, следвани от фитнес маниаците и тийнейджърите спортисти. Като цяло, склонността към прекаляване с тренировките е характерна за хората, които са по-самокритични, перфекционистите, взискателните към себе си личности, които не са доволни нито от физическите си данни, нито от постиженията си. Негативните чувства и неувереността в себе си също са сериозен фактор, стоящ в основата на злоупотребата с тренировките.

Ако сте пристрастени към физическото претоварване, вероятно посещавате залата за тренировки, когато сте болни, когато сте се наранили, неглижирате болката, не си давате време за възстановяване.

10 начина да отслабнете без тренировки

За щастие има начини да изградите здравословни навици с тренировките. Това ще ви помогне не само да постигнете много по-добри резултати, но и да запазите здравето си в оптимални граници.

Поддържайте реалистични цели

Много е важно да имате реалистични очаквания към целите, които си поставяте. Ако искате да отслабнете бързо или да изваете определени части на тялото си, най-добре е да го правите постепенно и по здравословен начин, без да се претоварвате, без да прекарвате часове в тренировки до припадък и крайно изтощение.

Понякога спортуването прекрачва разумните граници и се превръща в начин да се справите с други терзания, които ви тормозят. По-просто казано, чрез тренировките несъзнателно се опитвате да се справите с проблеми от съвсем друго естество.

Защо тренировките с тежести е най-добре да се правят вечер

Свързани статии

Психологическа терапия

Терапията и групите за подкрепа са добър начин да се справите с проблемите, свързани с прекомерното трениране и пристрастяването към претоварващите упражнения. Психологическата помощ може да помогне да се справите с проблеми, довели до пристрастяването и вкопчването в него, като средство за преодоляване на тревожността и депресията.

Опитайте с други дейности

Според healthline.com, когато спрете за момент и осъзнаете, че всъщност не тренирате поради здравословни подбуди, а за да притъпите други скрити и потиснати проблеми, вероятно ще достигнете до извода, че има и други дейности, които са ви приятни и могат да ви донесат наслада. Опитайте се да потърсите и други начини да се забавлявате, да разпускате, да поддържате добрата си форма. Не се вкопчвайте само в една дейност, която да изтощава тялото ви до краен предел.

5 практики след тренировка за бързо възстановяване

Коментирай