Здраве и красота

Емоционалното хранене под стрес - как да се справите

Един важен начин да контролирате теглото си

24.07.2022г. / 05 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът може да се отрази на много нива и да засегне здравословното ви състояние, както физическото, така и психическото. Той може да повлияе и на храненето и да предизвика така нареченото емоционално хранене. То води до преяждане с излишни калории, а както знаем, те от своя страна водят до наднормено тегло с всичките му странични ефекти. 

Емоционалното хранене – как да го прекратим

Когато сте под стрес се освобождава голямо количество кортизол – хормон на стреса. Това може да ви подтикне да хапнете нещо задоволяващо и утешаващо. За момент ще ви успокои и ще ви накара да се почувствате по-добре, но само за момент. Ще се освободят ендорфини, които ще притъпят ефекта на кортизола, но това крие риск от пристрастяване. Пристрастяването е не към самата храна, а към приятното усещане за спокойствие и блаженост, което тя ви носи, след като я приемете. 

Ако често се поддавате на този порив да хапвате обилна, калорична и задоволяваща храна, това може сериозно да повлияе на теглото ви. Решението не е в това просто да спрете да ядете, а в това да овладеете стреса. Когато съумеете да контролирате него ще ви е по-лесно да контролирате и емоционалното хранене, което е следствие от високите нива на стрес. 

Видове глад и как да ги различите

Как да намалите стреса и да избегнете емоционалното хранене, което ви кара да поглъщате големи количества излишни калории?

Старайте се да се придържате към баланса 

Лесно е да се каже, трудно е да се изпълни. Вярно е, но е толкова важно. Когато се стремите към баланс в живота и храненето, това прави управлението на стреса по-лесно. Не си забранявайте любимите храни завинаги. Не се самобичувайте, когато се изкушите. Просто приемете, че тези любими калорични и сладки храни ще са нещо, което ще си позволявате от време на време. Ако ви е по-лесно си поставете условия, при които да си ги позволявате. Важното е да не се поддавате на емоциите, когато ви се прииска нещо възнаграждаващо. Емоциите ще ви съпровождат винаги, но трябва да знаете, че невинаги ще можете да им се поддавате. 

4 типа личности, склонни да преяждат

Бъдете внимателни 

Много изследвания показват, че хората, които са склонни към преяждане и емоционално хранене, са имали хронично високи нива на стрес. За да се справите с това, противодействайте на самия стрес. Хобита, разходки, спорт, любими занимания, общуване с приятели са само част от начините, по които да се борите със стреса. Няма как да го премахнете от живота си, защото е навсякъде в ежедневието ви. Вместо това се опитайте да го управлявате. 

Свързани статии

Яжте бавно и целенасочено 

Бавното хранене и съзнателното поглъщане на всяка хапка с внимание помага да се храните здравословно, пълноценно и осъзнато. Това ще ви предпази от преяждане, защото тялото ви ще има достатъчно време да „усети“ сигналите, че сте сити. 

Едни от най-честите причини за преяждане

Не се разсейвайте, докато се храните

Създайте си безопасна зона на хранене, в която да не мислите за нищо друго освен за храненето. Не ровете в телефона си, не гледайте телевизия, не се разсейвайте с други дейности. Просто се фокусирайте върху храненето, защото всичко останало ви отвлича от него и ви кара да ядете повече, отколкото имате нужда. 

Коментирай
Свободно време