Здраве и красота

4 типа личности, склонни да преяждат

Какво кара хората да прекаляват с храната

28.08.2021г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своя порок. При някои това е преяждането. Храната е естествен стимул за добро настроение. Тя ни кара да се чувстваме по-добре, когато имаме нужда от утеха. Тя е нещото, което ни сплотява и ни прави семейство, особено когато ни събира около трапезата. 

10 начина да спрете да преяждате

Храната може да се окаже и начин да се справите с вътрешни емоционални изпитания и трудности. Някои типове личности са по-склонни да преяждат от други, смятат учени. 

Според изследване на швейцарски изследователи, цитирани от yourtango.com, определени черти на личността влияят върху това дали сте по-податливи да се изкушавате от разни лакомства или не. 

Кои са типовете личности, които са по-склонни да преяждат или да посягат към вредни храни?

Преяждането и недохранването са вредни за мозъка

Чувствителните хора 

Ако ви е направило впечатление, че романтичните филми изобилстват от страдащи чувствителни персонажи, които седят пред телевизора и ядат кофа сладолед, това има своята причина. Чувствителните хора са много по-склонни да изпаднат в депресия и да изпитат нужда да оправят настроението си, посягайки към шоколад, сладолед, торта или някоя любима храна, която ще ги накара да се почувстват по-добре. 

Проучването установява, че емоционалното хранене определено е характерно за по-чувствителните хора. Те са и по-склонни да развият хранително разстройство. 

Какви рискове крие бързото хранене?

Екстроверти 

Вероятно повечето хора биха посочили интровертите като по-склонни да преяждат, но това не е така. Според проучването, екстровертите са сред типовете личности, които имат афинитет към вредните храни и злоупотребата с количеството храна. Екстровертите са и по-склонни да се хранят навън в голяма шумна компания. Когато имат цялото внимание към себе си, това приповдига настроението им и може да допринесе за несъзнателно хранене. 

Как да преодолеете храненето, предизвикано от стрес?

Невротични личности 

Същото изследване установява, че хората, които са по-невротични, изнервени, нервни по природа или вследствие на стрес, са много по-склонни да преяждат от останалите. Те често злоупотребяват както със сладки, така и със солени храни. 

Личности, които задоволяват чужди нужди 

Има типове хора, които са склонни да поставят нуждите на другите пред своите. Те са готови да правят жертви, за да са щастливи другите. Пренебрегват себе си, за да направят някого щастлив. Това е и начинът им да се отблагодарят. При някои е и начин да спечелят нещо, да получат повишение, да получат благоволение. 

Как емоционалното хранене вреди на здравето ни

Този тип личности, които по някаква причина пренебрегват себе си за сметка на нещо друго или на някого другиго, са много склонни да преяждат. 

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 2 години )