Здраве и красота

Как да третираме с естествени съставки кожата след изгаряне

Най-добрата превенция от вредните UV лъчи си остава разумното излагане на слънце

19.07.2022г. / 13 22ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В разгара на лятото прекарваме на открито все повече време, а ефирните облекла ни напомнят за предстоящите ваканции и слънчеви емоции. Ето защо неминуемо започваме да обръщаме внимание на състоянието на кожата ни. Искаме да придобием слънчев загар бързо, защото шоколадовият тен освен секси, ни прави по-свежи и привлекателни. Но трябва да имаме предвид, че колкото по-бързо се сдобием с по-тъмен тен на кожата, толкова по-лесно той ще избледнее. Солариумите също не са решение, тъй като съществуват редица изследвания, които доказват негативното им влияние върху нашия организъм.

Най-добрият начин да подготвите кожата за лятото е като я поддържате хидратирана през цялата година – това ще ѝ помогне да се справи с вредите, нанесени от слънцето. Не забравяйте да ексфолирате кожата редовно, като по този начин ще отстраните мъртвите клетки и когато се излагате на слънце, ще имате по-равномерен тен.

Използването на витамини и антиоксиданти е от огромно значение за красотата и здравето на вашата кожа, и разбира се – адекватната слънцезащита. Ако все пак сте прекалили със стоенето на слънце и сте допуснали кожата ви да изгори, ето някои идеи как можете да облекчите това неприятно състояние:

Намерете сенчесто място

Ако вече сте изгорили кожата си, предпазете я от по-нататъшно увреждане, като останете на сянка. Изчакайте тя да се възстанови напълно (да не се бели и да не боли), преди да възобновите слънчевите бани.

Пийте много вода

Слънчевото изгаряне намалява запасите ви от течности в организма, а това може да доведе до дехидратация. Пиенето на вода може да ви помогне да се възстановите по-бързо, за целта приемайте поне 2,5 литра чиста вода на ден.

Направете компреси със студена вода

Навлажнете няколко чисти парчета плат, които могат да ви послужат като компреси. Поставяйте ги върху тялото за 10-15 минути, по няколко пъти на ден.

Използвайте гел от алое

Свързани статии

Чудното растение се използва от векове – то има редица ползи за здравето, а едно от уникалните му качества е, че хидратира кожата много добре. При слънчево изгаряне можете да нанесете чист гел от алое вера – на пазара съществуват такива продукти. Те няма да ви струват много, а ще ви донесат облекчение, при това директно от природата.

Компрес от лайка

Чаят от лайка може да бъде полезен не само за здравето на тялото, но и на кожата. Пригответе го както обикновено – запарете две супени лъжици от билката, оставете да изстине. Използвайте чиста кърпя или марля и направете компрес.

За да избегнете неприятните ефекти на слънцето, стойте на сянка през най-горещото време на деня – между 12 и 15 часа, носете шапка и слънчеви очила, нанасяйте редовно слънцезащита и по възможност носете и дрехи с UV защита.

Коментирай