Здраве и красота

4 важни витамина за млада кожа

Намаляват уврежданията в кожата, а също и бръчките

18.07.2022г. / 15 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата се нуждае от специални грижи, за да бъде здрава и да остане млада по-дълго. Грижите отвътре са изключително важни. От значение е с какво се храним и какви са хранителните ни навици. Здравословната и балансирана диета, богата на витамини, е от огромно значение за кожата. Всички витамини са важни за нея, но 4 от тях имат особено силно влияние върху кожата. Те я правят по-здрава, еластична, мека и гладка, изглеждаща по-млада за по-дълго.

6 вкусни сока за млада кожа

Витамин С

Витамин С е много силен антиоксидант. Той участва в синтеза и усвояването на колагена в организма. Колагенът е протеин, който поддържа кожата еластична и плътна. Витамин С предпазва от уврежданията на кожата, които свободните радикали и възпаленията причиняват. Мощен е и срещу вредното въздействие на UV-лъчите. Този прекрасен витамин намалява бръчките, изглажда тена, изравнява фините линии и прави кожата гладка и по-млада.

Витамин D

Витамин D помага за усвояването на калция от храната. Това е много важно за здравето на костите, но и на кожата. Ако не приемате достатъчно витамин D, кожата става суха, вяла, нееластична, склонна към различни раздразнения, дори към акне.

Витамин D се синтезира най-вече чрез слънчевата светлина, но може да се набави и от храната. Рибата, яйцата, рибеното масло, черният дроб, морските дарове са богати на витамин D.

6 от най-добрите напитки за млада кожа

Витамин Е

Витамин Е е друг много мощен антиоксидант, който има голямо значение за кожата и нейната младост. Той има свойството да предпазва от увреждания на клетките, причинени от слънчевата светлина, както и увреждания вследствие на стареенето. Потиска възпаленията в клетките, като изглажда тена, насърчава тяхното делене и подобрява еластичността.

Витамин Е е важен още за зрението, имунната система, косата. Тъй като е мощен антиоксидант, той оказва благоприятно въздействие и върху сърдечносъдовата система.

6 съвета за по-млада и здрава кожа

Витамин К

Витамин К е мастноразтворим витамин, който има съществено влияние върху съсирването на кръвта. Участва в синтеза на костни клетки и е важен за подобряване на здравината и плътността на костите. Но той е много ценен и за здравословното състояние и младостта на кожата.

Витамин К подпомага подобряването на пигментацията, като я намалява, изглажда уврежданията по кожата, включително влияе положително върху стриите, белезите, тъмните петна. Може да намали упоритите тъмни кръгове под очите, както и видимостта на синините.

7 витамина и минерала, от които кожата ви има нужда

Сред най-богатите на витамин К храни са тъмнозелените листни зеленчуци, магданоз, зеле, авокадо, спанак, броколи, зелени чушки, зелен фасул, грах, яйца, говеждо месо, млечни продукти, кисело мляко.

Коментирай