Здраве и красота

Кои са най-полезните семена

Освен редицата ползи, те могат да намалят и кръвната захар

27.07.2022г. / 15 35ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В стремежа си да изглеждаме добре, често пъти прибягваме до гладуване и изтощителни упражнения. Дали това е правилният начин да сме във форма? Определено не. Екстремните диети и рязкото понижаване на тегло могат да действат като бумеранг и вместо ползи да причинят усложнения и негативно влияние върху нашето здраве. Правилният подход е в разумното движение и разбира се – питателната диета.

Как да си набавим ценни нутриенти в забързаното ежедневие? Един лесен начин е да включим към менюто си семена – те са чудесен източник на фибри, минерали, витамини, антиоксиданти и полезни мазнини. Но кои точно семена да изберем? Ето няколко предложения:

Конопено семе

Конопеното семе е прекрасен източник на веган протеин – освен всички други ценни вещества, то съдържа и над 30% от градивния елемент. То е едно от малкото растения, чийто протеин е „завършен“ – това означава, че то съдържа всички ценни аминокиселини, които, за съжаление, тялото не може да произведе само. 30 грама конопено семе ще ви донесат 155 калории, около 8 грама протеин и 45% от дневната доза магнезий. Съотношението му на омега-3 и омега-6 е 1:3, което се счита за оптимално. Всеизвестни са противовъзпалителните му качества, като това го прави идеално за консумация от хора, които страдат от кожни заболявания и екземи. Освен това то укрепва костите, помага за нормализирането на нивата на холестерола и кръвното налягане. Можете да го добавите към вашето любимо смути, както и към закуски с мюсли и кисело мляко.

Сусам

Широко използвани в азиатската кухня, можем да се насладим на сусамените семена както в чистия им вид, така и като част от любимия ни тахан. Сусамът може да ни помогне в борбата с диабета заради ниските си нива на въглехидрати, които няма да доведат до пикове в кръвната захар. Малките семенца имат огромна полза за сърцето, а освен това помагат и при артрит. 3 супени лъжици сусам ще ви снабдят с 5 грама протеин – идеално допълнение към здравословния ви режим.

Тиквени семки

Тиквеното семе е богато на мед, цинк, желязо, манган, фосфор и магнезий. Интересна негова съставка е триптофан – вид аминокиселина, която помага при борбата с тревожността – психично разстройство, от което страдат все повече хора по света. Освен това тиквените семки помагат за здравето на бъбреците, предпазвайки ги от образуването на камъни. 100 грама тиквено семе ще ви зареди с около 30 грама протеин. Можете да добавите вкусните семенца към салати и супи, придавайки им неповторим вкус.

Слънчогледово семе

Макар и така обикновено, слънчогледовото семе е леснодостъпен вариант, ако искаме да повишим приема на витамин Е – толкова важен за красотата и здравината на кожата, ноктите и косата ни. Наличието на витамин D подобрява състоянието на дихателната ни система, помага за намаляването на мастната тъкан и оптимизира производството на инсулин. Слънчогледовите семена съдържат 5 пъти повече калий от бананите, което ги прави идеалната добавка към менюто както на възрастни, така и на подрастващи.

Кедрови ядки

Търсите средство да потиснете апетита? Яжте повече кедрови ядки! Те съдържат пиноленова киселина, която предизвиква чувство за ситост. Богати на витамин А и лутеин, те ще ви помогнат да поддържате добро зрение и ще повишат имунитета ви. Освен това кедровите ядки могат да подпомогнат загубата на тегло, като същевременно ви заредят с енергия.

Коментирай