Здраве и красота

Кои са плодовете на дълголетието според учени?

Вкусни и полезни, с малко калории

28.07.2022г. / 11 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често и какви плодове консумирате? Знаем, че всекидневната консумация на плодове е много полезна за нашето здраве. Ако сте любители на сините боровинки и обичате да ги хапвате така или да ги добавяте към овесени ядки, смутита, десерти, кисело мляко и т. н. то определено знаете как да се грижите за тялото си. Сините боровинки осигуряват множество хранителни вещества, които могат да имат редица ползи за здравето ни в дългосрочен план.

6 здравословни ползи от сушения черен касис

От намаляване на риска от различни заболявания, до повишаване на имунитета, скорошни западни изследвания показват, че малките сини плодове може да се окажат една от тайните за постигане на дълголетие.

Боровинките са изключително богати на важни антиоксиданти, за които е известно, че намаляват риска от развитието на някои заболявания. Повечето плодове и зеленчуци са мощни източници на полифеноли – антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и борбата със свободните радикали, които причиняват това възпаление в човешкото тяло.

Вълшебна сутрешна напитка за добро храносмилане

Когато тялото е хронично възпалено, то е по-склонно към развитие на заболявания. Изследванията стигат до заключението, че полифенолите могат да намалят оксидативния стрес и възпалението, което от своя страна намалява риска от заболяване, пише thehealthy.com

Сините боровинки съдържат големи количества антиоксиданти, наречени антоцианини, за които е известно, че намаляват свободните радикали в тялото, които повишават риска от сърдечносъдови, диабет тип 2 и други.

Но се смята, че вкусните боровинки помагат за понижаване и на „лошия“ холестерол. Един от специфичните начини, по които боровинките могат да намалят риска от заболяване, е чрез понижаване на нивата на LDL холестерол в кръвта.

Упражнения, опасни при сърдечносъдови заболявания

Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, установи, че участниците в него, които в продължение на 8 седмици са консумирали сини боровинки, са намалили високите нива на лошия холестерол с 27%, намалявайки и риска от метаболитен синдром и сърдечносъдови заболявания.

Свързани статии

Боровинките са здравословен източник и на фибри, както повечето горски плодове. Според JAMA Network, консумацията на достатъчно фибри се свързва с по-нисък риск от заболяване и увеличаване на дълголетието поради начина, по който фибрите стабилизират кръвната захар и намаляват LDL холестерола. В допълнение фибрите засищат, а една чаша боровинки съдържа около 4 грама фибри.

Не на последно място, важно е да консумираме сини боровинки, тъй като те са много богати и на витамин С. Той действа като мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, като същевременно благоприятства нервната, имунната, костната, хрущялната и кръвоносната система на тялото.

Коментирай