Здраве и красота

Упражнения, опасни при сърдечносъдови заболявания

Защо трябва да ги избягвате

03.05.2022г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърцето е орган, който не спира да работи денонощно. То е мощен мускул, който изпомпва кръвта постоянно, като осигурява кислород и хранителни вещества за всички функции. Животът без него е невъзможен. Сърдечносъдовите проблеми могат да са наистина опасни, дори смъртоносни.

Сърдечносъдовите заболявания се срещат в различни форми, като всички те могат да влошат сърдечната функция и да бъдат заплаха за здравето.

Най-честите симптоми на сърдечна недостатъчност и инфаркт

Спортуването е препоръчително при почти всички видове сърдечносъдови проблеми. Преди това обаче е от първостепенно значение да обсъдите тренировките си с лекаря си, защото той ще ви посъветва най-професионално и обективно кои упражнения са подходящи за вас и кои не.

* Статията има информативен характер. Ако страдате от сърдечносъдов проблем, не предприемайте тренировки, преди да сте се консултирали с лекар.

Кои са упражненията, които не е добре да правите, ако имате сърдечносъдов проблем?

Коремни преси

Коремните преси звучат като едно от най-безобидните упражнения, които всички правят за стегнат корем, нали? Но не е съвсем така, когато се отнася до сърдечносъдови заболявания. Упражненията със собствено тегло са много важни за доброто здраве и добрата форма, но коремните преси конкретно могат да повишат значително напрежението в съдовете, а това да повиши кръвното налягане.

Упражнения и съвети при високо кръвно налягане

Изометрични упражнения

Изометричните упражнения са широка група упражнения, които не изискват преместване и придвижване на тялото в пространството. В повечето си форми те са статични или предполагат малък обем на движение. При изометричните упражнения мускулите се напрягат, за да запазят тялото в дадена позиция, а не да го преместят. При този тип упражнения се изисква усилие, което повишава кръвното налягане и може да е опасно за страдащи от хипертония или сърдечносъдови заболявания.

Вдигане на големи тежести

Упражненията с умерени и леки тежести са полезни, но вдигането на големи тежести може да е опасно за сърцето. Те могат да са предпоставка за внезапен сърдечносъдов инцидент. За предпочитане е да се въздържате от подобни упражнения.

Физически активности, които укрепват сърцето

Свързани статии

Маратон

Кардиотренировките са важни за всички, включително за страдащите от различни видове сърдечносъдови заболявания, но е важно да бъдат обсъдени с лекар преди това, защото не всяко кардиоупражнение е подходящо. Такъв е случаят и с маратоните и бягането на дълги разстояния. Те изискват изключителна издръжливост и изчерпват целия ресурс от енергия в запас. Освен това учестяват пулса значително и предизвикват усилено дишане, задъхване. Всичко това може да затрудни работата на сърцето и да повиши многократно кръвното налягане.

Кожата на лицето подсказва дали имате сърдечни проблеми

Активности на открито в студени дни

Студените зимни дни и ниските температури са опасни за страдащите от сърдечносъдови заболявания. Студът предизвиква свиване на кръвоносните съдове, което може да повиши кръвното налягане или да предизвика спазъм. Ако в добавка към тези условия извършвате и някаква физическа работа или натоварване, сърдечносъдовият риск се повишава значително.

Коментирай