Здраве и красота

Бакучиол – може да замести ретинола, за кожа с по-малко бръчки

Намалява и пигментните петна

02.08.2022г. / 13 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за здравето и красотата на кожата на лицето има редица съставки, за които знаем, че могат да забавят процесите на стареене. Ретинолът е една от тези добре познати ни съставки, за която е известно, че действа не само за справянето с бръчките, но и с акнето и пигментните петна. Въпреки че е невероятно ефективен, ретинолът може да предизвика дразнения върху кожата, като зачервяване, сухота, лющене и повишена чувствителност.

Околоочен крем против бръчки с 4 съставки

Добрата новина е, че има алтернатива на ретинола и тя се нарича бакучиол. Някои дами предпочитат кремовете, лосионите и серумите обогатени с него, вместо с ретинол, тъй като не предизвиква неразположения.

Бакучиолът е добър избор, когато искаме кожата ни да е по-стегната, сияйна, еластична. Също така се смята, че не повишава чувствителността към слънцето, докато при използването на продукти с ретинол, този риск се повишава.

Какво представлява бакучиолът?

Подобно на много популярни съставки в грижа за красотата на кожата, бакучиолът се среща в природата и се добива от растения. Той е антиоксидантен екстракт, който се получава от семената на растението Psoralea corylifolia, за който се твърди, че се използва в традиционната китайска и индийска медицина за различни състояния, споделят западни специалисти.

Бразилско масло от тукума – за красиви кожа и коса

Това растение е известно още и като babchi, затова може да срещнете маслото и като масло от бабчи.

Бакучиолът не е производно на витамин А, както е ретинолът и има различна химична структура. И все пак той действа с подобни на ретинола ефекти върху кожата.

Още едно предимство на бакучиола е, че за разлика от ретинола може да се използва и като дневна грижа.

Кои са едни от основните ползи от прилагането на продукти, съдържащи бакучиол?

Изравнява тена на кожата – Bakuchiol прониква дълбоко в кожата, за да помогне за намаляване на появата на хиперпигментация.

Комбинация от масла за подхранване на кожата на тялото и лицето

Намалява появата на фини бръчки – Подобно на ретинола, бакучиолът спомага за регенерацията на кожните клетки, но също така спомага и за синтеза на колаген.

Не предизвиква сухота или дразнене – Докато ретинолът и другите съставки за грижа за кожата могат да я изсушат или да причинят дразнене, бакучиолът е по-нежен и обикновено не причинява дразнене.

Свързани статии

Подходящ за всички типове кожи – Без значение дали вашата кожа е по-мазна, суха, нормална, тази суперсъставка, обикновено се приема добре от всеки тип кожа.

Бори се с увреждането на свободните радикали – намалява възпалението и има антимикробни свойства.

Разбира се, ако сте бременна, кърмите или ползвате избелващи козметични продукти, ексфолианти, антистареещи грижи е хубаво да се допитате до специалист, преди да пристъпите към използването на бакучиол. Някои съставки в козметиката могат да подобрят дори действието му.

Снимка: iStock

Коментирай