Здраве и красота

Кои са подходящите цветове за вас според тона на кожата?

Как да определите тона на кожата на лицето

26.08.2022г. / 14 13ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Често пъти ни се е случвало – поръчваме дреха онлайн или пък, запленени от някоя витрина в магазина, грабваме блуза или пола – в пробната ни изглеждат страхотно, но когато се приберем у дома – оставаме разочаровани… Защо се получава така? Защо харесваме дадена материя и цвят, но се оказва, че за съжаление, не са нашите?

Когато говорим за стил и мода, понякога сляпото спазване на тенденциите може да ни превърне вместо в по-добра версия на себе си – в гротеска. Как да избегнем този нежелан ефект? Как да избираме правилно дрехи, аксесоари, дори цвета на косата си, по начин, по който да извадим на показ най-добрите си черти? Отговорът на този въпрос може да е много лесен – просто трябва да разберете кои са подходящите цветове за вас, според тена на кожата ви. Как да определите какъв тон е кожата ви и какви цветове ще ви подхождат?

Погледнете цвета на вените на китката си

Един от най-лесните начини, за да определите какъв е тенът на кожата ви е да погледнете цвета на вените си.

Ако те изглеждат сини или виолетови – вие имате студен подтон (цвят) на кожата.

Ако вените ви изглеждат синьозелени, вашата кожа е с неутрален тон.

Ако пък виждате вените си по-скоро като зелени или с цвят маслина, вие сте с топъл цвят на кожата.

Сравнете кожата си с лист хартия

Ако изпитвате трудност да определите точно какъв цвят са вените ви, за да разберете какъв е тенът на кожата ви, опитайте теста с хартия. За целта – поставете бял лист хартия близо до кожата на шията или малко по-надолу – около пазвата. Вгледайте се внимателно – ако забелязвате, че кожата ви розовее, или пък има леко син оттенък – вие сте със студен тон на кожата.

Ако цветовете, които забелязвате са в гамата на златото или цвят маслина – вашият тон е по-скоро топъл.

Неутралният цвят на кожата може да има и от двата тона, в зависимост от количеството слънце на което сте се излагали през годината.

Как почернявате?

Друг тест, за да определите кой е цветът на кожата ви е начинът, по който тя реагира на излагането на слънце. Ако сте от хората, които „изгарят“ често, твърде вероятно е да сте с хладен тон. Ако пък почернявате веднага, вие сте с топъл тон на кожата. Цветът ви е неутрален, ако нито почернявате прекалено много, нито изгаряте.

Кои цветове са подходящи за студените тонове на кожата

Това са всички нюанси в студения край на цветовия спектър – смарагд, тъмновиолетово, лавандула, розово, светло (студено) синьо.

От топлите тонове подходящи за вас са: бледожълто, цвят роза или рубин. Неутрални цветове, които бихте могли да носите включват: искрящобяло, сиво и морскосиньо.

Подходящите нюанси в цвета на косата ви са платиненорусо, бебешкорусо, всички тонове, които съдържат пепелен подтон. Избягвайте топлите нюанси на русото, както и медните и карамелени тонове.

Кои са подходящите цветове за топлите нюанси на кожата

Това са всички земни цветове – зелено, кафяво, горчица, жълто и червено. Други подходящи са – цвят праскова, корал, злато.

От студените тонове подходящи за вас са: цвят маслина, орхидея, червено-виолетово. Неутрални цветове, които бихте могли да носите: нюд (или крем), бежово, гъбеносиво, капучино.
Подходящите цветове за косата са червените, златните и шоколадови нюанси.

Какви цветове ще ви отиват, ако имате неутрален тон на кожата

Ако не можете да определите дали вашият тон е топъл или светъл, помислете за нюанси, които съчетават и двете – например цвят „стрида“. Можете да носите както студени, така и топли цветове. Избягвайте кафявото, черното и морскосиньото. Не забравяйте, че бежовото е абсолютният неутрален тон.

Подходящият нюанс за цвят на косата за вас е бежово-русо – то съчетава в себе си и топли и студени нотки, които се неутрализират.

 

Коментирай