Здраве и красота

Болестите на 21 век – временна криза или новото нормално

Как да се справим с депресията, тревожността и паник атаките

29.08.2022г. / 14 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Днешните силно променящи се времена неусетно влияят на начина ни на живот и на личностните ни разбирания. Изненадващо е колко голямо въздействие могат да имат дори и най-безобидните ежедневни дейности и как всяка една от тях спомага за натрупването на дълготраен стрес. За съжаление, забързаният и напрегнат начин на живот е неделим елемент на съвремието и поради тази причина негативните емоции надделяват сякаш през по-голямата част от деня ни. Затова е необходимо да сме запознати с особеностите на модерните болести, от които страдат все повече хора по света.

Какво е новото „модерно“?

Навярно някои от вас лично са се сблъсквали с психичните разстройства като: депресия, OSD (характеризиращо се основно с натрапчиви мисли и съкратено от обсесивно-компулсивно разстройство), паническо и хранително разстройство, всякакъв вид зависимости или безпокойство в най-общия смисъл на думата. Това са едни от най-разпространените диагнози, с които бихте могли да излезете от кабинета на психолога или психотерапевта. Разбира се, не трябва да се пропуска фактът, че се срещат всякакви разновидности и по-тежки форми на психични разстройства, но в най-общ план се оказва, че забързаното и натоварено ежедневие вдига трайно нивата на кортизол – наричан хормон на стреса – който води до редица негативни проявления.

Последните статистики показват, че броят на хората с някакъв вид психично неразположение расте драстично. Това на свой ред води до извода, че повечето хора днес не знаят как да се справят с душевните си проблеми и да се погрижат качествено за психичното си здраве. Именно неспособността да се справите с тревогите и стресовите състояния може да доведе до появата на определено психично разстройство, което в голяма степен може да влияе на навиците, нормалното функциониране на тялото, продуктивността, отношенията с околните и цялостната ви философия за живота.

Признаци

Понякога се оказва голямо предизвикателство да се определят симптомите на евентуално психично разстройство. Те могат да бъдат от всякакво естество и да зависят от настроението, навиците и дори нравите на личността. Някои хора успяват да прикрият симптомите добре, затова трябва да бъдете особено внимателни и деликатни към близките и приятелите си. Наблюдавайте настроението им – какви са преобладаващите емоции и колко често се сменят те; липсва ли концентрация; забелязва ли се натрапчиво чувство на вина и тревога; наблюдава ли се прекомерна раздразнителност дори от най-малките неща; усеща ли се честата нужда от самоизолиране. Прието е схващането, че ако ваш близък проявява някое от изброените в рамките на 14 дни, това може да е признак, че евентуално страда от някакво психично разстройство. Това обаче не трябва да бъде основен показател, по който да се ориентирате. Затова не правете прибързани заключения. В случай, че все пак установите наличието на психично разстройство, важно е да не притискате страдащия и да бъдете възможно най-внимателни с него. Такива състояния често афектират засегнатата личност до степен, до която трудно могат да се предвидят действията ѝ.

Хроничното усещане за тъга, душевна болка или вина например може да ескалира в паник или тревожна атака, по време на която човек трудно може да запази самообладание, за да я преживее възможно най-спокойно.

Отдушниците – спасение или патологичен проблем?

Неспособността да се справим с напрежението и стреса съвсем естествено засилва човешките ни инстинкти. По една или друга причина често се случва да подценяваме ефективността на доказаните методи, като давим мъката в залитане към развиване на зависимости, които могат да бъдат от всякакъв вид – злоупотреба с храна, алкохол, цигари, секс, наркотични вещества и други.

Някои хора живеят с лъжливата представа, че по този начин могат да запълнят празнините в душата си и да потиснат или дори излекуват психичните си неразположения, вместо да потърсят помощ от приятел например. Ежедневното прибягване до този вид вредни навици всъщност може да усложни състоянието ни. Дори след временното облекчение, което би могло да ни обземе, накрая умът се връща към началното състояние двойно по-неспособен да се справи с него. Това отново води до нуждата от бягство с помощта на адикциите и така колелото на себеразрухата се завърта наново. А това поражда друг тип зависимост – тази към необходимостта от това да „изпуснем парата“ с подобни пороци. С течение на времето те не само могат да повлияят негативно на личностните ви настроения и навици, но и да предизвикат редица здравословни проблеми.

Техники за подобряване психичното състояние

Правилната преценка може да ви убегне дори когато става въпрос за вас самите. Често се оказваме затрупани с работа и други неизбежни задължения, а това на свой ред води до липса на време и енергия да обърнете достатъчно внимание на себе си. Необходимо е да изберете удобен за вас момент, за да се усамотите и да прочистите мислите си. Спокойствието оказва огромно влияние върху правилната преценка и едва тогава може би най-добре ще успеете да установите душевните си неразположения.

Без значение дали засегнатите от някакво психично разстройство сте вие или ваши близки, най-ефикасното решение, разбира се, е правилната психотерапия. Само квалифициран специалист би определил най-подходящото лечение при наличието на някакво душевно неразположение. То най-често се състои от редовни срещи с терапевт и медикаменти, които невинаги се оказват особено добра алтернатива. Затова в никакъв случай не прибягвайте до тях, без да се консултирате със специалист.

След терапията като основен елемент, на фокус се оказват другите доказани техники за справяне със стреса и напрежението, които твърде често подценяваме и пренебрегваме. Разходката сред природата, физическите упражнения, здравословното хранене, медитацията, воденето на личен дневник са все неща, с помощта на които можете да се погрижите за себе си. Открийте какво ви харесва и ви кара да се чувствате спокойни и отпуснати. Не забравяйте да се уверите, че то не оказва неблагоприятно влияние на тялото и ума ви.

Свързани статии

Подредете графика си така, че да успявате да извършвате конкретната дейност за около 20-30 минути всеки ден. Така ще изградите полезен навик, който ще ви кара да се чувствате по-балансирани и оптимистично настроени към живота. Особено важен е и контролът над мислите. Тревожните и токсични мисли няма да изградят у вас инстинкт за правилното справяне с проблемите, а напротив – ще ви тласнат право към вредните пороци. Затова, колкото и да е трудно, се старайте да обръщате внимание на мисловния си поток. Това невинаги е възможно и често забравяме да го правим, но когато установите, че настроението ви е помръкнало заради злокачествени мисли, направете всичко възможно да не се поддавате на прииждащите негативни емоции и да се отърсите от тях с полезни занимания. Помнете, че красотата на живота се крие в малките неща, затова също може да си дадете няколкоминутна почивка и да пречистите ума си. Помислете за какво сте благодарни и какво ви кара да се чувствате добре. Когато усетите, че вихърът от тревожни мисли отминава, разкажете за проблемите си на приятел. Ключовото при справянето с подобни стресови ситуации са именно кратката релаксация и споделянето.

Психическото здраве е също толкова важно като физическото, но поради забързаното и напрегнато ежедневие често се случва да го пренебрегваме. Трудно бихме променили ежедневните си ангажименти така, че да отделяме повече време в грижа за себе си. Затова е нужно да се приспособим към този забързан начин на живот и търпеливо да се справим с неизбежния стрес чрез изпитаните методи, които не вредят на здравето ни. Така не само бихме могли да се излекуваме от модерните болести на века, но и ще се чувстваме пълноценни, отпочинали и способни да се радваме на красивото в живота.

Автор: стажант Каталина Трендафилова.

Коментирай