Здраве и красота

Признаци, че пиете неподходящи противозачатъчни

Симптоми, които се появяват, ако приемате грешните таблетки

11.09.2022г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Противозачатъчните таблетки са едно от средствата да контролирате раждаемостта. Те се предписват и по други причини – например хормонални проблеми и дисбаланси. Но не всички противозачатъчни са еднакви. Съставът и концентрацията на хормони в тях е различна, което може да повлияе на здравословното ви състояние.

Опасно ли е зачеването, докато пиете противозачатъчни?

Кои са признаците, че може би приемате неподходящи противозачатъчни?*

Излизат ви пъпки

Ако пиете подходящи за вас хапчета против забременяване, състоянието на кожата ви би трябвало да се подобри. Но ако постоянно ви излизат пъпки, нещо не е наред. Консултирайте се с вашия гинеколог за евентуална смяна на таблетките. Повечето противозачатъчни таблетки помагат при акне и подобряват състоянието на кожата. Ако се появяват пъпки постоянно и не можете да ги овладеете, това е лош сигнал.

Имате главоболие

Главоболието също може да е признак на неподходящи противозачатъчни. Хормоните в тях влияят на нервната система и мускулатурата, което се отразява и върху тъканите в главата и мозъка. Освен това тези таблетки влияят и върху съсирването на кръвта. Главоболието с интензитет на мигрена може да е причинено от сгъстяване на кръвта с потенциална поява на съсиреци. При такива състояния е възможно да се появи силно главоболие заради затрудненото кръвообращение, според healthdigest.com.

Промени в тялото след спирането на противозачатъчните

Храносмилателни проблеми

Ако пиете неподходящи противозачатъчни, има вероятност да изпитвате проблеми с червата и стомаха. Сред възможните симптоми са гадене, позиви за повръщане, подуване и тежест в корема. Гаденето обикновено е причинено от естрогена и концентрацията му в тези таблетки, според Medical News Today. Този хормон може да причини раздразнение на лигавицата на стомаха, което води до гадене и неприятни симптоми.

Свързани статии

Зацапване

Противозачатъчните таблетки би трябвало да коригират зацапване и кървене извън менструалния цикъл. Това е една от причините, поради които могат да бъдат изписани от лекар. Но ако се появи зацапване въпреки приема на такива таблетки, те може да не са подходящи за вас и се налага консултация с лекар.

Причини да спрете противозачатъчните още днес

Тежък менструален цикъл със спазми

Когато приемате противозачатъчни, те би трябвало да коригират всички оплаквания, които сте имали преди това. Ако сте имали обилен цикъл със съсиреци и болезнени спазми в корема, те би трябвало да отшумят. Ако не сте имали подобни оплаквания, но се появят след започване на приема на противозачатъчни, задължително трябва да се консултирате с лекар.

Неща, които може да се случат, ако спрете противозачатъчните

Косопад

Някои жени изпитват повишено падане на косата след стартиране на прием на противозачатъчни. Причината може да е в това, че точно този вид таблетки са неподходящи за вас. Според healthline.com, противозачатъчните могат да са в основата на поява на косопад, като част от проблема е неподходящият избор на таблетки. Ако смените таблетките си след консултация с гинеколог, проблемът може да отшуми.

* Внимание! Статията има само информативна цел и не замества консултация с лекар специалист.

Коментирай