Здраве и красота

5 лесни идеи за бързи детокс напитки

Направете си детоксикираща лимонада

14.09.2022г. / 13 21ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Смяната на сезоните е период, в който организмът ни трябва да пренастрои биологичния си часовник и да нагласи ритъма си. Тялото се опитва да компенсира липсите на ценни нутриенти, за да може да функционира по-добре. Трябва да се подготвим за идващата есен, за да бъдем здрави, да се чувстваме добре и да можем да посрещнем предизвикателствата на живота. Как можем да направим това?

Предлагаме ви бързи и лесни идеи за детокс напитки, които освен че ще ви освежат, ще ускорят метаболизма, ще подобрят работата на стомашно-чревния тракт и ще ви помогнат да се чувствате по-млади и свежи. Искате да узнаете рецептите им? Ето ги и тях:

Смути от портокал, морков и джинджифил

Количествата на продуктите зависят от вашия вкус. Портокалите изобилстват от витамин C, а пък морковите са богати на фибри и бета-каротин, който помага за храносмилането и загубата на тегло. Джинджифилът е старо и изпитано средство при проблеми със стомаха – храносмилане, подуване, газове и спазми. Освен това той притежава противовъзпалителни свойства. Не се колебайте, а започнете деня си с тази вкусна напитка!

Прости трикове за бърз детокс

Зелен чай

За неговите благотворни свойства се знае от векове – можете да го използвате, за да подпомогнете отслабването си, да се освободите от излишните токсини, да се освежите, без да предозирате с кофеин. Нека не забравяме и най-важното – зеленият чай може да ви помогне в борбата с наднорменото тегло и да съхрани младостта ви. За да омекотите вкуса му, можете да добавите жасмин или лимон.

Малки стъпки за всекидневен детокс

Кокосова вода с лимон и мента

На пазара има много варианти на кокосовата вода. Можете да си вземете неподправена и допълнително да я обогатите с лимон. Ако желаете, направете си чай от мента, охладете го и го добавете към вашата напитка.

Детокс напитка от цвекло

Свързани статии

Цвеклото ще ви помогне да подобрите работата на черния дроб – нещо, от което всички ние се нуждаем, особено след летните отпуски, когато сме прекалили с напитки от всякакъв вид. Научно доказано е, че то подобрява кръвообращението, намалява кръвното налягане и подкрепя детоксикацията на организма.

Ако не ви харесва твърде земния му вкус, можете да добавите банан – той може да подобри работата на сърцето и да се отрази положително на работата на бъбреците. Въпреки сладкия си вкус, един средно голям банан има само малко над 100 калории.

Прочистваща лимонада с краставица

Изберете любима кана за пиене, добавете вода. Нарежете една голяма краставица, добавете лъжица мед, сок от един лимон и лед. Наслаждавайте се на този освежаващ вкус, който ще донесе редица здравни ползи за вашия организъм – лимонът ще засили имунитета ви, а краставицата ще се бори с възпалителните процеси. Медът пък ще помогне за по-свежа памет, по-добър сън и ще понижи холестерола. Този прекрасен продукт винаги е за предпочитане, когато трябва да подсладим нещо, тъй като гликемичният му индекс е по-малък от този на бялата захар.

Коментирай