Здраве и красота

Протеините могат да помогнат в контрола на кръвното налягане

Кои да консумираме за здраво сърце

21.09.2022г. / 10 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневното меню, което е богато на здравословни протеини, е сочено за едно от най-подходящите за регулиране на излишните килограми, поддържане на добра мускулна маса, здрави кости. Но дали е възможно протеинът да понижи високото кръвно налягане?

Изглежда, че консумацията на различни видове хранителни източници на протеини, включително растителни и животински протеини, е ключът към поддържане на здравето на сърцето, смятат учени. Западни изследвания показват, че от друга страна прекалената консумация на червено месо, колбаси, може да увеличи риска от здравословни проблеми, включително хипертония.

Кои плодове намаляват високия холестерол

Проучване от 2022 г., публикувано в списание Hypertension, има за цел да определи връзките между разнообразието от източници на протеини в режима на хранене и риска от развитие на високо кръвно налягане. Проучването включва повече от 12 100 участници.

Учените, които са осъществили проучването, проследяват приема на протеини от участниците в продължение на три дни, но и по-специално разнообразието и количеството им. Участниците са приемали осем основни хранителни източника.

Шест години по-късно изследователите проследяват участниците, за да разберат кой от тях е развил хипертония. Резултатите показват, че с около 66% е по-малък рискът от високо кръвно налягане при хората, които са имали голямо разнообразие от храни, богати на протеини, като риба, яйца, птиче месо, бобови растения, пълнозърнести храни и малки количества червено месо.

Диета при раздразнени черва

Учените са достигнали и до заключението, че за най-добра защита срещу хипертония е важно да се консумират поне четири различни източника на протеин през седмицата. Също така са установили, че твърде много рафинирани зърнени храни, червено месо, преработено месо (колбаси, кренвирши и т. н.) и големи количества пълнозърнести храни и птиче месо, без достатъчно включване на други полезни храни, са свързани с по-висок риск от високо кръвно.

Причини да добавите протеин на прах към диетата си

Как да добавим здравословни източници на протеини в менюто си?

Един от най-добрите хранителни режими при високо кръвно налягане, но и за намаляване на риска от него, е този с високо съдържание на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали.

Редица западни проучвания доказват, че хората, които следват средиземноморски начин на хранене, са склонни да имат по-добро сърдечно здраве. Учените ни съветват да избягваме храни, които са с високо съдържание на сол, трансмазнини, захар, но и да консумираме повече храни, богати на калий. Това е един от най-важните минерали за поддържане на нормално кръвно налягане. Храни, които са богати на калий са листни зеленчуци, авокадо, банани, портокали, домати, кайсии, кисело мляко и други.

Свързани статии

Други полезни храни, които помагат за понижаване на кръвното налягане са:

Бобови растения и боб, включително черен боб, нахут, леща и други.

Зеленчуци, особено спанак и зеле, броколи, цвекло, целина, домати, картофи, авокадо и т. н.

Плодове, включително горски плодове, нар, банани и пъпеш, лимони.

Ядки и семена – шамфъстък, орехи и бадеми, ленено, конопено семе, чиа, слънчогледово семе и други.

Пълнозърнести храни – овес, киноа, кафяв ориз и елда.

Зехтин, сусамово масло, ленено масло и масло от авокадо.

Тъмен шоколад с висок процент на какао.

Кефир и кисело мляко.

Риба, яйца, немазни меса.

Коментирай