Здраве и красота

Диета при раздразнени черва

Можете да хапвате пилешко

11.09.2022г. / 14 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето и доброто настроение вървят ръка за ръка. Когато човек се чувства добре, може да постигне значителни успехи в работата, обществото и семейството. Окрилени, свежи, ние можем да преобърнем света! Какво става обаче, когато не се чувстваме добре? В тези кратки мигове осъзнаваме колко е важно нашето здраве, и как то всъщност е най-важното нещо в живота ни. Едно стомашно разстройство например може да ни попречи и да наруши дневния ни ритъм на живот, настроението ни и възможността да изпълняваме поетите ангажименти.

Как ще познаем, ако имаме раздразнени черва?

За това, макар и много познато състояние, лекарите все още нямат достатъчно данни от изследвания, но се смята, че в най-общ план това е нарушение във функционирането на червата, което може да бъде причинено от много фактори.

На първо място, разбира се е храната. За всеки човек тя може да е различна. Някой автори дори препоръчват воденето на хранителен дневник, тъй като всеки човек сам може да определи храната, която причинява дискомфорт.

Какви са симптомите?

Най-често това са подуване на стомаха, гадене, киселини, газове, промяна в цвета, консистенцията и честотата при изхождане.

Какво можете да направите, за да облекчите това състояние?

За всяко едно по-сериозно състояние, най-добре е да се консултирате със специалист. Все пак, има неща, които бихте могли да направите – правилният избор на храни е едно от тях. Всички знаем за положителното влияние на фибрите, съдържащи се в плодовете, зеленчуците и някои от зърнените храни. При това състояние обаче е по-добре да ги избягвате, тъй като те допълнително могат да го изострят.

Кои храни да избягвате?

Свързани статии

Храните, чиято употреба е редно да ограничите за определено време са: ябълки, праскови, нектарини, диня. От зеленчуците избягвайте – броколи, зеле, карфиол. Препоръчително е да преустановите приемането на бобови и зърнени култури. Както при всяко едно деликатно състояние, така и при това се препоръчва консумацията на леки храни, които не са силно овкусени с подправки и особено пикантни такива.

Прекаляването с кофеин също може да раздразни червата. Избягвайте кафе, черен чай, енергийни напитки.

Изкуствените подсладители и заместители на захарта могат да причинят дразнене на стомаха, тъй като прекалената им консумация може да причини диария.

За известно време можете да спрете да консумирате и прясно мляко и млечни произведения, тъй като те могат също да причинят дразнене на червата.

Кои храни можете да консумирате

Варени картофи, пилешко месо, варен ориз, моркови, това са все храни, за които е доказано, че не вредят на правилното функциониране на стомаха. Те могат да се употребяват и след тежки хирургически интервенции.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
a na men lekarkata mi kaza zamo sliviiii ste ti opravyat korema
отговор Сигнализирай за неуместен коментар