Здраве и красота

Храни, които се усвояват по-лесно от организма

Улесняват храносмилането

26.09.2022г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Други лесно смилаеми храни бедни на фибри са картофите, сварени кореноплодни зеленчуци, които се усвояват по-лесно и не предизвикват храносмилателни смущения. 

Полезни и вредни храни за червата (галерия)

Варени зеленчуци 

Пресните зеленчуци са значително по-трудни за усвояване от варените. Това е така, защото при варене част о фибрите се омекотяват, обвивките им се разграждат, а това ги прави по-лесни за приемане от организма. Варенето и печенето помага за разграждането на фибрите в червата и ги прави по-достъпни за храносмилане. 

Свързани статии

Ферментирали храни 

Ферментиралите храни са препълнени с пробиотични бактерии, подхранващи микробиома в червата. Колкото повече ферментирали храни ядете, толкова по-голямо разнообразие ще имат бактериите в червата ви. Проучване от 2018 година, цитирано от mindbodygreen.com съобщава, че ферментиралите храни, като кисело мляко, ферментирали зеленчуци и плодове, кисело зеле, оказват значително положително влияние върху чревния микробиом. 

Диета при раздразнени черва

Пюре 

Пюрираните храни са много по-лесни за храносмилане от целите. Неслучайно пюретата са основната храна на бебетата, които все още нямат напълно развит храносмилателен тракт, както възрастните. Ако имате проблеми с храносмилането, консумирайте повече пюрирани храни. Този подход прави фибрите в тях значително по-лесни за усвояване. 

Коментирай