Умората преди настъпването на месечния цикъл е неразположение, за което се смята, че засяга до 90% от жените. Редица фактори могат да допринесат за липсата на енергия по време на предменструалния синдром. Умората ни може да се дължи на хормоналните промени, които настъпват, като пиковете и спадове на естрогена. Ниските нива на серотонин също се свързват с лошо настроение, мудност и умора.

Начинът ни на живот като цяло също е отговорен за това как се чувстваме. Как можем да намалим умората? Достатъчно почивка и пълноценен сън са от първостепенно значение, но също така и:

Спортувайте

Йога, плуване, фитнес или друга спортна активност, определено помагат да повишим своите енергийни нива. По време на спорт тялото ни отделя и повече ендорфини, което ни помага да не страдаме толкова от лошо настроение. Освен това физическата активност преди месечния цикъл и по време на него също допринасят за намаляване на подуването, коремните спазми, подобрява съня и т. н.

Витамини и минерали за перименопауза и менопауза

Добра хидратация и избягване на алкохола

Дехидратацията често върви ръка за ръка с чувството за умора. Не забравяйте да си осигурявате поне 2 литра на ден вода, освен останалите напитки, като чай, фрешове, кафе. От друга страна, алкохолът дехидратира, води до нарушение на настроението, съня, влошава умората, затова се опитайте да намалите консумацията му, като това важи и за любимата на много дами вечерна чаша вино.

Как да се храним през различните фази на менструалния цикъл

Опитайте се да се разтоварвате от стреса

Масаж, аромалампи, ароматна вана, спорт, сауна... има толкова много начини да противодействаме на стреса. Раздразнителността е симптом на предменструалния синдром, но управлението на нивата на стрес може да помогне за намаляване на менструалната умора, смятат специалисти. Управлението на стреса може да помогне за избягване покачването нивата на кортизол, което влияе на други хормони в тялото и може да доведе до умора.

Още по темата

Хранете се разумно

Храната, която консумираме преди настъпването на месечния цикъл, по време на него, както и през останалите дни от месеца, оказва влияние върху нашите енергийни нива, подуването и т. н. Ето защо е важно менюто ни да е богато на повече свежи плодове и зеленчуци, кисело мляко, риба, ядки, леки меса. Да се храним често и по малко, да избягваме солени и захарни изделия, тестени закуски, колбаси и други преработени меса. Консумацията на чисти храни помага да се избегнат допълнителни хормонални смущения, които водят и до умора.

6 мита за менструацията

Осигурете си важни хранителни елементи

Западни изследвания показват, че жените с нисък хранителен прием на витамините от група В тиамин (В1) и рибофлавин (В2) могат да бъдат по-податливи на симптоми на предменструалния синдром (пмс). Друг витамин В, за който е установено, че помага при ПМС, е витамин В6. Магнезий, калций, желязо и витамин D също е важно да бъдат в норма, за да намалим усещането на умора и слабост. Ето защо добавете към менюто си храни, които са богати на тези елементи и попитайте вашия лекар за евентуален прием на хранителни добавки.