Здраве и красота

5 мощни билки за защита от вируси и за силен имунитет

Вижте кои са

05.10.2022г. / 11 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на есенно-зимния период, започва и промяна в начина на хранене. Добавяме към менюто си различни храни, подправки, напитки и билки, за които знаем, че спомагат за подсилване на защитните сили на организма. Примери за такива са чесън, лук, гъби рейши, мед, джинджифил, шипки и други.

За т. нар. антивирусни билки например се смята, че потискат развитието на вирусите, подсилват имунната система, което позволява на тялото да атакува вирусни патогени. Антивирусните билки не само се борят с вирусни инфекции, но имат и редица други ползи за здравето, като сърдечносъдова, храносмилателна и противовъзпалителна подкрепа.

Вижте едни от най-полезните билки за тялото ни през есента и зимата (и не само).

Внимание! Преди прием на посочените билки и гъби се консултирайте с лекар.

Ехинацея

Ехинацеята е супербилка за здравето, която може да се намери под формата на хранителна добавка и чай. Смята се, че редовната ѝ консумация е полезна за цялостното здраве и подсилване на имунитета. Според учени, фитохимикалите в ехинацеята имат способността да намаляват вирусните инфекции и туморите.

Ехинацеята е едно от най-мощните естествени антивирусни средства срещу вируси атакуващи хората. Билката съдържа съединение, наречено ехинацеин, което възпрепятства бактериите и вирусите да проникнат в здравите клетки. Смята се също така, че тя помага за намаляване на възпаленията, подобрява състоянието на кожата при кожни проблеми, облекчава кашлицата и други.

Активности, които стимулират имунитета

Корен от астрагал

Коренът от астрагал е друга мощна антивирусна билка, която се използва в традиционната китайска медицина от векове и основната му употреба е да стимулира имунната система на организма. Научните изследвания показват, че астрагалът има антивирусни свойства и стимулира имунната система, което го прави едно от най-добрите естествени средства за по-бързо възстановяване от грип и настинка.

7 ползи за здравето от гъбите на прах

Пуешка опашка

Това е вид гъба, на външен вид много красива и интересна. Гъбата пуешка опашка е добре известна със способността си да стимулира имунната функция. Съдържа полизахариди, които имат имуностимулираща сила, когато се консумират, смятат учени. Според някои западни изследвания, пуешката опашка е ефективна срещу щам на човешкия папиломен вирус (HPV). Гъбата може да се намери под формата на хранителна добавка, чай, на прах.

Свързани статии

Бъз

Бъзът има мощни имуностимулиращи и антивирусни свойства. Редица изследвания са доказали, че той може да помогне за съкращаване продължителността на симптомите на настинка и грип. Бъзът е богат на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, но също така съдържа имуностимулиращи вещества, наречени антоцианини. Бъз можем да намерим под формата на сок, чай, хранителни добавки.

Сумак – ориенталска подправка с изключителни ползи за здравето

Андрография/Андрографис

Андрографисът е едно от най-популярните лечебни растения, за което е известно, че притежава мощни съединения, които имат антивирусно, антимикробно, антиоксидантно и противовъзпалително действие. Смята се, че помага за облекчаване на възпалено гърло, кашлица, болките в ушите, високо кръвно и други.

Коментирай