Здраве и красота

Как да се преборите с намаляването на колагена в тялото?

Защо храненето е от голямо значение за синтеза на повече колаген?

29.11.2023г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колагенът е един от най-важните протеини в тялото. Той участва в почти всички тъкани, включително кожа, коса, нокти, ставни сухожилия и връзки, хрущяли, кости. С напредване на възрастта синтезът на колаген намалява. Вследствие на това се появяват бръчки по кожата, фини линии, болки в ставите, скованост, загуба на гъвкавост, каквато сте имали преди.

Храни, които съдържат колаген и такива, които стимулират синтеза му

Но възрастта не е единственият фактор за намаляване на синтеза на колаген в тялото. Оказва се, че храненето има също толкова голяма важност, както и някои вредни навици. Околната среда и атмосферните условия също играят роля за сухотата, загубата на еластичност на кожата и преждевременното стареене.

Колагенът е протеинът, който поддържа кожата и тъканите здрави, но производството му намалява с времето. Според WebMD, цитиран от healthdigest.com, напредването на възрастта влияе най-много на намаляването на синтеза на колаген. Излагането на слънце без слънцезащита, тютюнопушенето, консумацията на захар може да ускори изчерпването на колаген и да намали възможностите на организма за синтеза му.

Храни за ставите, подхранващи съединителната тъкан

Helathline.com предупреждава, че наситените, хидрогенираните и трансмазнините увреждат кожата, блокирайки синтеза на колаген и забавяйки неговото усвояване. Преработените меса и тези храни с високо съдържание на натрий дехидратират кожата и допълнително влошават състоянието ѝ.

Защо диетата е важна за синтеза на колаген? Как здравословното хранене може да противодейства на намаляването на колагена с възрастта?

Според доктор Елизабет Брадли, дерматолог от Центъра за функционална медицина на клиника Кливланд, цитирана от healthdigest.com, вторият виновник за загубата на колаген след възрастта е лошата диета.

3 начина да стимулирате синтеза на колаген

Тя обяснява, че тялото не е способно да произвежда колаген, ако не разполага с необходимите компоненти и ако средата не е благоприятна. Стареещите ела не успяват да се справят със загубата на колаген, а ако в допълнение на това се храните нездравословно и имате лоши навици, нещата се влошават още повече.

Свързани статии

Необходими са някои промени в храненето и здравословните навици, за да запазите колагена и да помогнете на тялото си да го усвоява по-качествено въпреки напредването на възрастта.

Витамини и минерали, спомагащи за синтеза на колаген и неговото поддържане

Една от най-полезните съставки в храната, подпомагаща синтеза на колаген, е костният бульон. Правете си супи и ястия с домашно приготвен костен бульон. Не използвайте готови кубчета бульон. В сварения домашен бульон от кости се съдържат много големи количества колаген, който е полезен за кожата, ставите, костите, сухожилията. Освен това се усвоява много добре от организма.

Храни, които изграждат колаген

Други полезни храни, които е добре да добавяте редовно в менюто си, са рибата, ядките, семената, зелените листни зеленчуци, морските дарове. Избягвайте рафинирани брашна, добавени захари, тестени изделия, готови пакетирани храни, съдържащи глюкозо-фруктозен сироп. Всички те намаляват синтеза на колагена, влошават състоянието на кожата и здравето на костите и ставите.

Коментирай