Как да стимулирате производството на колаген в областта на лицето?

Защитете кожата си с добър SPF 

14.06.2024г. / 12 08ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Загубата на колаген и липсата на еластичност на кожата ви, са основните първи признаци на стареенето. Ако искате да забавите този процес, вижте няколко хитринки за това в следващите редове:

Използвайте ретинол, пептиди и витамин С в рутинната си грижа за кожата 

Използването на правилните съставки във вашата рутинна грижа за кожата е от съществено значение за стимулиране на производството на нов колаген. Най-добрите съставки, които трябва да търсите в продуктите са ретинол, пептиди и витамин С. Прилагането на колаген директно върху кожата няма да помогне, тъй като молекулата на колагена е твърде голяма, за да може кожата да я абсорбира. Ретинолът, пептидите и витамин С работят за стимулиране на собственото производство на колаген в кожата ви.

Как да възстановим колагена в лицето с ретинол?

Доказано е, че ретинолът стимулира производството на колаген. Ако не сте запознати с употребата на ретинол, препоръчваме ви да се запознаете с точното му прилагане. Като за начало, потърсете много „лек“ продукт, тъй като „по-тежък“ може да причини сухота и лющене.

Свързани статии

Защитете кожата си с добър SPF 

UV радиацията играе основна роля в разграждането на нивата на вашия колаген. Най-доброто нещо, което можете да направите, за да забавите това разграждане, е да носите слънцезащита всеки ден. Използвайте слънцезащитен крем с SPF 50 всеки ден. За предпочитане е да изберете широкоспектърен минерален слънцезащитен крем, който да блокира UVA и UVB лъчите с комбинация от цинк и титанов диоксид. Такъв продукт е хидратиращ, а също така можете да потърсите и вариант, който съдържа нюанс (подобен на BB крем).

Такава формула съдържа не само SPF, но също така и съставки против замърсяване, създаващи бариера срещу замърсители във въздуха като автомобилни газове и цигарен дим. Освен това може да неутрализира щетите от свободните радикали, причинени от замърсяването.

Свързани статии

Уверете се, че кожата ви е добре хидратирана, като използвате хиалуронова киселина 

Колкото по-хидратирана е кожата ви, толкова по-добра среда предоставя тя за формирането на колагена. За да поддържате кожата си добре хидратирана, използвайте хиалуронова киселина. Тя задържа над хиляда пъти теглото си във вода и гарантира, че влагата се запазва в кожата ви.

Заложете на диета, която ще помогне на тялото ви да произвежда колаген 

Витамин С помага при производството на колаген и може да повиши нивата на колаген в тялото ви. Ако искате да си го набавите, добавете в менюто си следните храни: чушки, броколи, спанак, цитрусови плодове. Можете да приемате и хранителна добавка с витамин С, която съдържа форма на витамин С, която е капсулирана в липиди, за да спре тялото да го елиминира. Доказано е, че тази конкретна форма на витамин С повишава еластичността на кожата с течение на времето. Проучване показа, че в продължение на 16 седмици тази добавка може да увеличи стегнатостта и еластичността на кожата ви с около 60%. Освен това води до намаляване на появата на фини линии и бръчки както по лицето, така и по тялото.

Свързани статии

Използвайте добавки за увеличаване на производството на колаген 

Ако вашата диета не е добра, добавките с колаген са добър начин да увеличите нивата на колаген в тялото. Потърсете добавки с морски колаген, в комбинация с хиалуронова киселина и витамин С, за да подпомогнете производството на естествен колаген, който да помогне за забавянето на процеса на стареене. Хранителните добавки са лесен начин да си набавите достатъчно колаген, ако не се храните балансирано. Те помагат за придаването на кожата младежки вид, а също така могат да помогнат за укрепване на косата и ноктите.

Изключете захарта и спрете пушенето 

Прекомерната консумация на захар може да доведе до гликиране. Това е процес, при който захарта в кръвта ви се свързва с протеините в тялото ви. Това може да доведе до отслабване и „чупливост“ на колагена и да направи кожата ви склонна към бръчки. Диета с храни с нисък гликемичен индекс също може да помогне за намаляване на скоковете в нивата на кръвната захар.

Тази статия има информативен характер. Преди да преминете към употреба на хранителни добавки, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

Коментирай