Здраве и красота

Микроелементи, които подпомагат синтеза на колаген

Защо са полезни за кожата и здравето

05.02.2024г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Микроелементи, които подпомагат синтеза на колаген

Колагенът е един от най-важните протеини в тялото, който участва в процесите в кожата, меките тъкани, костите, ставите, хрущялите, ставните връзки. Колагенът допринася за подобряване на еластичността на тъканите, намалява процесите на стареене и видимостта на бръчките, прави ставите и ставните връзки по-еластични, съдейства за подобряване на функциите им. 

Колагенът се синтезира в тялото, но може да се набави и чрез храната. Най-добрите източници на колаген са рибата, месото, яйцата, зелените листни зеленчуци, бобовите растения, зехтинът, ядките, семената, авокадото. 

Колагенът обаче не може да се усвои достатъчно добре, ако в организма отсъстват някои витамини и минерали. Те съдействат за качественото му възприемане от клетките и влагането му по правилния начин във всички функции, за които е необходим. 

Кои са витамините и минералите, които подпомагат синтеза и усвояването на колаген?

Витамин С

Витамин С е едновременно витамин и мощен антиоксидант. Той стимулира деленето и регенерацията на клетките, като съдейства за потискане на възпаленията. Пряко свързан е със синтеза и усвояването на колагена в кожата и тъканите. 

Свързани статии

Витамин Е

Витамин Е също е много силен антиоксидант, който е важен за процесите в кожните клетки. Той има активно противовъзпалително действие и участва в синтеза на колаген. Намалява видимостта на бръчките, подпомага изглаждането на кожата и възвръща мекия сияен вид. Витамин Е хидратира и подхранва кожата в дълбочина. 

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, който също играе много важна роля при синтеза и усвояването на колагена. Той се използва в козметиката заради регенеративното му действие и способността му да противодейства на влиянието на UV-лъчите. Той забавя стареенето, ускорява деленето и регенерацията на клетките, спомага за премахването на пигментните петна, потиска възпаленията. 

Цинк 

Цинкът е минерал, който участва в синтеза и усвояването на колаген. Той е важен за правилното делене на клетките на кожата, имунната система, нервната система, сърдечносъдовата система. Има свойството да уплътнява и заздравява клетъчните стени, като съдейства и за тяхната еластичност. Важен е също така за предпазването на кожата от влиянието на слънчевите лъчи, тъй като има антиоксидантно действие.  

Коментирай