Здраве и красота

Неочаквани причини за поява на дефицит на витамин D

На какво се дължи недостигът на ценното вещество

21.10.2022г. / 10 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин D е жизненоважен витамин за здравето. Той участва в множество функции, които са есенциални за организма. Дефицитът на витамин D може да доведе до някои сериозни състояния, с които може да е трудно да се пребори човек, особено ако не допуска, че са причинени от недостига на този ценен елемент.

Защо витамин D е толкова важен за здравето?

Витамин D се набавя предимно чрез слънчевата светлина, като посредством нея се синтезира в организма. Той обаче се доставя и чрез някои храни, които са негов богат източник. Хубаво би било тези храни да се включват редовно в храненето, особено през зимата, когато греенето на слънцето е ограничено, а ние сме добре облечени и слънчевите лъчи не могат да достигнат пряко до кожата ни.

Първоначално изследователите са смятали, че витамин D участва предимно в костния синтез и костния метаболизъм. Най-новите изследвания обаче посочват, че този хранителен елемент е важен не само за здравето на костите, но и на нервите, мускулите, имунитета, дори за психичното и емоционалното здраве, според Националните здравни институти на САЩ, цитирани от healthdigest.com.

Дефицитът на витамин D предизвиква напълняване около талията

Витамин D съдейства за усвояването на калция, допринася за преноса на сигнали от мозъка към мускулите и тъканите, играе незаменима роля за концентрацията, паметта, може да предотврати поява на депресия. Той потиска възпаленията, подобрява работата на червата, балансира кръвната захар и участва в изграждането на добър имунитет.

Недостигът на витамин D може да бъде основа за поява на проблеми с костите, мозъчни заболявания, метаболитни смущения, намалена имунна защита, депресия, според проучване, публикувано в Journal of Osteopathic Medicine.

Кои са неочакваните причини за дефицит на витамин D?

9 неща, които да направите за по-здрави кости

Ограничено излагане на слънце

Намаленият досег на кожата със слънчевата светлина ограничава и синтеза на достатъчно количество витамин D. Това е и една от главните причини през зимата лекарите да препоръчват допълнителен прием на добавки с витамин D, за да се компенсира дефицитът му.

Прекалена употреба на слънцезащитни кремове

През лятото е важно да се нанася слънцезащита върху кожата с цел предпазване от ракови заболявания, причинени от вредните UV-лъчи на слънцето. От друга страна обаче, прекомерното „прикриване“ от слънцето намалява синтеза на витамин D.

Витамини и минерали, от които зъбите се нуждаят, за да са здрави

Напредване на възрастта

С напредването на възрастта синтезът на някои вещества започва да се ограничава. За тялото става все по-трудно да синтезира витамин D, колаген, хиалуронова киселина. Това, според клиника Майо, може да доведе до повишен риск от костни фрактури, поява на бръчки, високо кръвно налягане, загуба на еластичност на кожата, сухожилията и ставните връзки.

Затлъстяване

Наднорменото тегло и затлъстяването се свързват с прекомерен прием на излишни калории и заседнал начин на живот. Но недостигът на някои вещества, като витамин D също могат да са в основата на влошения и неправилен метаболизъм. Дефицитът на витамин D се свързва с повишен риск от затлъстяване, метаболитен синдром, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания.

Знаци, че трябва да тествате нивата на витамин D в тялото ви

Стероидни противовъзпалителни медикаменти

Стероидите са мощни противовъзпалителни лекарства, които се използват за третиране на сериозни заболявания, като артрит, лупус, астма, множествена склероза. Приемът им може да намали усвояването на някои вещества, включително витамин D.

Бедни на мазнини диети

Ако се опитвате да отслабнете, един от възможните варианти е да ограничите мазнините, тъй като те са едни от най-калоричните макронутриенти сред основните хранителни вещества. Витамин D обаче е мастноразтворим витамин, който се нуждае от достатъчно мазнини, за да бъде усвоен качествено от организма. Ето защо бедните на мазнини диети са основа за поява на дефицит на витамин D.

4 важни витамина за млада кожа

Коментирай
Свободно време