Здраве и красота

Изненадващи фактори, които състаряват кожата

Липса на антиоксиданти в менюто ви

24.10.2022г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вярвате или не, кожата ни не старее по план, както ни се иска. Това колко бързо остарява тя зависи от вътрешни фактори, които включват генетични влияния и цялостното ни здраве, но и на външни фактори, като прекомерно излагане на слънце, пушене, честа консумация на алкохол, пиене със сламка и други.

Според д-р Дорис Дж. Дей, доцент по дерматология в New York University Medical Center, „приблизително 30 процента от начина, по който остаряваме, е генетично обусловен, което означава, че имаме голям контрол върху това как кожата ни изглежда с течение на времето“.

Това означава, че има редица фактори, които могат да доведат до нейното по-бързо остаряване и стареене като цяло. Ето и някои от тях.

Недоспиване

Според западно проучване, редовното недоспиване води до загуба на вода в кожата и може да окаже и негативно влияние върху кожната бариера. Пълноценната почивка е ключът към подмладяването и растежа на нови клетки.

Липсата на антиоксиданти е свързана с образуването на повече бръчки

Едни от най-важните антиоксиданти за здравето и красотата на кожата ни са витамините А, С, Е, минералите магнезий и калий. Антиоксидантите спомагат за защитата на кожата, възстановяването ѝ, както и за синтеза на колаген и еластин.

Признаци, че тялото ви остарява по-бързо за възрастта ви

По-често спите на една и съща страна

Знаем, че сънят е важен, ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре. Докато спите, тялото ви започва процес на възстановяване на много различни тъкани, включително и на кожата. Когато ни липсва пълноценен сън, кожата ни не може да се възстанови както трябва. Но също така, спането в една и съща поза – по корем, на една страна например, също води до по-бързо стареене на лицето ни, смятат западни дерматолози. По този начин ние механично набръчкваме кожата си, което води до постоянни бръчки.

3 дълбоко почистващи маски с глина за красива кожа

Негативизъм, стрес и депресивни настроения

Всичко това вреди на красотата ни. От мимиките в трудни моменти, които правим несъзнателно, до нездравословното хранене, което често се свързва с тези състояния. Депресията и стресът са свързани с повишени нива на кортизол, което може да се отрази негативно на колагена, синтеза на кожни клетки и възстановяването на кожата. Доказано е, че стресът ускорява процесите на стареене.

5 звездни маски за лице

Консумацията на червено месо се свързва с повече бръчки

Знаем, че не бива да прекаляваме с консумацията на червено месо, като разбира се нека не забравяме, че колбасите съдържат малки количества от него и определено не са полезна храна за здравето ни. Според холандско проучване, жените, които консумират червено месо, са склонни да имат повече бръчки. Ето защо е важно да балансираме неговата консумация, като не забравяме да включим в менюто си риба, зеленчуци, плодове.

Свързани статии

Монодиетите влияят на процеса на стареене на кожата

Този режим на хранене се характеризира или с хранене само с един и същи продукт, или съставяне на меню, което е предимно от въглехидрати, протеини, плодове или зеленчуци. В дългосрочен план тази диета води до дисбаланс на протеини, мазнини и въглехидрати, което намалява способността на кожата да се възстановява.

Масло от бакури за мека и красива кожа

Липсата на протеин пречи на кожните клетки да се обновяват

Западни изследвания показват, че ако ограничим приема на калории и заедно с това намалим консумацията на полезни протеини, нашата кожа може да започне да губи еластичност. Това от своя страна води до образуването и на повече бръчки.

Коментирай