Здраве и красота

Най-добрите и най-лошите храни за всеки тип кожа

Как да се храните според това каква кожа имате

13.10.2022г. / 13 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата се влияе от това, което ядем. Храната е един от най-важните фактори за състоянието на кожата, нейната степен на хидратация, подхраненост, текстура. Грижата отвън е важна, но не по-малко съществено е това с какво се храните. Някои храни имат свойството да подобряват състоянието на кожата, да стимулират регенерирането на клетките ѝ, да хидратират и внасят ценни вещества в нея. Докато други влошават състоянието ѝ, провокират прекомерна секреция на себум, създават условия за възпаления, стареене, влошават сухотата или омазняването.

Как правилно да ексфолирате различни типове кожа

Всеки специфичен тип кожа се нуждае от различна грижа и различни хранителни вещества, Мишел Грийн, козметичен дерматолог от Ню Йорк, цитирана от healthline.com, споделя, че за всеки тип кожа има най-лоши и най-полезни храни. 

Кои са те?

Най-добрите и най-лошите храни за суха кожа

Най-доброто, което на първо време трябва да направите за сухата си кожа, е да се хидратирате добре. Пийте повече вода и избягвайте дехидратиращи напитки, като кафе и алкохол, газирани и подсладени напитки. 

Руж според възрастта и типа кожа

Най-добрите храни при суха кожа са авокадо, зехтин, сьомга, които са изключително богати източници на мастни киселини. Тези вещества не само подхранват кожата, но и я хидратират. 

Най-добрите и най-лошите храни за мазна кожа

Мазната кожа се нуждае от балансиране. Има някои храни, които провокират още по-ускорена секреция на себум и мазнини от мастните жлези, което утежнява състоянието ѝ и запушва порите. Храните, които стимулират мастната секреция са богатите на трансмазнини продукти, пържените храни, добавените захари, рафинираните въглехидрати. 

Най-добрите храни за мазна кожа, които потискат свръхсекрецията на себум са авокадо, маслини, риба, ленено семе, зехтин. 

Слънцезащитна козметика според типа кожа

Най-добрите и най-лошите храни при смесен тип кожа

Сред най-разпространените типове кожа е смесената, при която кожата се омазнява около Т-зоната (чело, нос, брадичка), а в останалите части е суха. Най-вредните за този тип кожа храни са въглехидратите, особено рафинираните и добавените захари. Избягвайте ги възможно най-старателно, защото те предизвикват възпаления и повишават омазняването. 

Свързани статии

Най-добрите храни за смесена кожа са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, рибата, птичето месо с ниско съдържание на мазнини. 

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Най-добрите и най-лошите храни за склонна към акне кожа

Акнетичната и проблемна кожа е много трудна за поддържане. Тя е деликатна и изисква специално внимание в грижата и храненето. Някои храни влошават състоянието на акнето и повишават възпалението. Такива са захарите, рафинираните въглехидрати, наситените мазнини. 

Сред най-полезните храни за склонна към акне кожа са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, постни животински протеини (филета), морски дарове, риба.  

Коментирай