Здраве и красота

Признаци, че тялото ви остарява по-бързо за възрастта ви

Как кожата на лицето изпреварва процесите на стареене на тялото

10.09.2021г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Замисляли ли сте се дали изглеждате по-възрастни, отколкото сте? Немалко хора страдат от този проблем. Причините за преждевременното стареене на организма могат да са най-различни – от генетични през начин на живот или някои хронични заболявания.

Какви са признаците, които издават по-бързото остаряване на лицето и организма?

Имате пигментни петна

Пигментните петна могат да се появят на различни места, най-вече по лицето и ръцете. Някои ги наричат „старчески петна“. Представляват по-тъмни нерелефни петънца, които обикновено започват да се забелязват след 30-годишна възраст. Причинени са от вредното влияние на UV-лъчите, но и хормоналният баланс има значение за появата им.

Как да остаряваме елегантно?

Кожата ви е много суха

Сухата кожа е признак на дехидратация и недобра поддръжка на кожата, но може да е сигнал за преждевременно стареене. Слънцето, пушенето и дори стресът също са фактор, който допринася за дисбаланса в хидратацията.

Бръчки тип „пачи крак“

Бръчките по лицето се появяват в даден момент и тази поява е неизбежна. Лошо е, когато започнат да се забелязват твърде рано. Бръчките тип „пачи крак“ са най-честият проблем. Те се образуват във външния ъгъл на клепачите и са най-забележими при усмивка или мимика. Те са признак на разпад на колагена в околоочната зона, както и затруднения в организма по отношение синтеза на този важен протеин. С напредване на възрастта този синтез отслабва все по-осезаемо.

Кафяви петна, които не са причинени от слънцето

Може да си мислите, че предпазвате кожата си от слънчевите лъчи, но това не е достатъчно. Някои други видове лъчения, които са невидими за окото, например това от мобилните устройства, също уврежда и състарява кожата. Това лъчение може да стои в основата на появилите се по кожата ви кафяви петна с неизяснен произход.

Учени разкриват как да забавим стареенето

Кожата ви е изгубила блясък

Клетките на кожата на лицето се делят бавно. Възобновителните им процеси не са така скоростни и това може да предизвика повяхването на кожата на лицето, заради което да изглеждате сякаш сте изгубили блясъка си. Това важи и за деколтето, кожата на ръцете, гърба.

Скулите ви са увиснали

Още един признак на преждевременното остаряване е спадането на скулите на лицето. То настъпва отново „благодарение“ на намаляване количеството на колагена в кожата. Младежките контури постепенно започват да се губят. За щастие има начин да противодействате на този процес и това са упражненията за лице, които стягат лицевите мускули. Подобно на мускулите на тялото, които могат да бъдат добре тренирани и стегнати, тези на лицето също подлежат на подобаваща тренировка.

7 вредни навика, които ускоряват стареенето

Груби пети

Грубите пети са голям проблем, който много трудно може да бъде решен. Понякога кожата им остава прекалено твърда и груба въпреки усилията, които полагате и остаряването може да е една от възможните причини за това.

Устните ви изтъняват

Неприятният проблем с изтъняването на устните се дължи на загубата на колаген в тях, който ги прави сочни и плътни.

Коментирай