Здраве и красота

Трикове, с които ще подобрим съня си

Вземете си релаксиращ душ

25.10.2022г. / 14 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Храним се здравословно, спортуваме, избягваме пържени и мазни храни, пием вода… Има ли обаче нещо, което пропускаме в този ред на мисли? Една съставна част от здравословния режим е добрият сън. Според редица изследвания, той е толкова важен, колкото и диетата и физическите упражнения. Ако не успеете да си набавяте здравословната доза сън за денонощие – можете да изпитате затруднения със съсредоточаването, нивата на енергия, а освен това и рискувате да си докарате хормонални проблеми и да нарушите цялостната функция на мозъка си. Не е за подценяване и още един факт – недостатъчният сън може да е причина за наднормено тегло, както при възрастните, така и при децата. Има ли начин да подобрим както количеството на съня, така и неговото качество?

Предлагаме ви няколко изпитани техники, с които можете да направите това. Ето и кои са те:

Намалете дремките през деня

Ако сте от хората, които имат възможност и обичат да си полегнат след обилен обяд, внимавайте, този ваш навик може да е причина за трудното ви заспиване вечер. Опитайте се да намалите продължителността на дрямката – нека тя не надвишава 30 минути. И не забравяйте – лягането веднага след хранене може да ви донесе куп здравословни проблеми – от затлъстяване до високи нива на кръвна захар. В идеалния вариант – след хапване се разходете, а чак тогава полегнете.

10 неща, които не бива да правим в леглото

Не използвайте устройства вечер

Дългите часове, прекарани пред телевизора, в опит да се приспите, няма да дадат резултат – точно обратното. Синята светлина, която се излъчва от всички електронни устройства – телефони, таблети, телевизори – е причина за превъзбуждане на сетивата ви. Това нарушава производството на хормони, отговарящи за съня и заспиването. Опитайте се да намалите темпото вечер като за два или три часа преди лягане избягвате да ползвате електронни устройства – така ще дадете сигнал на тялото си, че е време за сън. Това правило ще се отрази благотворно не само на вас, но и на вашите деца – екраните са честа причина за трудното заспиване на малчуганите.

Защо не трябва да ядете сирене преди лягане?

Създайте си режим

Опитвате се да приложите това правило с вашите бебета и деца – но замисляли ли сте се дали вие самите имате режим? Лягането и ставането в точно определено време ще даде сигнал на организма ви кога е дошъл моментът за ставане и лягане. Не забравяйте, че естественият ритъм на тялото ви е да се буди с изгрева и да заспива със залеза. Разбира се, в днешни дни това на практика е неприложимо, но все пак, ако спите по 7 часа на денонощие, по-добре е това да се случва в часовете между 22.00 и 05.00, вместо между 24.00 и 07.00.

Дайте превес на ранното лягане и ранното ставане – ще се учудите колко неща можете да свършите, ако станете преди всички – да медитирате, да направите сутрешната си рутина за красота, дори да тренирате и да си вземете душ след това. Това ще ви подготви за работния ден по-добре и от най-силното кафе!

Трите най-полезни храни преди сън

Подобрете атмосферата в спалнята си

Много хора вярват, че именно в това се корени тайната на добрия сън. Направете така, че спалнята ви да е уютно и приятно място – поддържайте спалното бельо чисто, изберете подходящо приглушено осветление, опитайте се да заглушите излишните шумове, ароматизирайте с дифузер, проветрявайте редовно помещението си. Изберете цветовете в спалнята си така, че да ви носят спокойствие.

Свързани статии

Вземете си релаксиращ душ

Според скорошно проучване – отпускащ душ 90 минути преди лягане може значително да подобри качеството и количеството на съня ви. Ако имате вана – можете да разтворите във водата ароматни соли или пък да добавите няколко капки от любимото си ароматно масло.

Не пийте прекалено много течности преди лягане

Ставането нощем, заради посещение на тоалетната, може сериозно да влоши качеството на съня ви. Ако сте от хората, които ходят по малка нужда често – избягвайте да пиете течности (в това число и алкохол) поне 3 часа преди лягане.

Коментирай