Свободно време

Защо не трябва да ядете сирене преди лягане?

Как сиренето може да попречи на съня

09.11.2021г. / 18 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да имате добър сън, от значение е какво правите и какво не преди лягане. От голяма важност е и това с какво се храните преди сън. Храната може да повлияе както негативно, така и положително върху механизмите на съня. Някои храни имат свойството да насърчават производството на мелатонин и серотонин, докато други блокират тези процеси, улесняващи заспиването.

5 заболявания, които се причиняват и от липса на сън

Знаем, че е добре да избягваме кафето и черния чай преди лягане, защото съдържат кофеин. Кофеинът е стимулант, който възбужда нервната система и пречи на съня. Знаем колко важно е да осигурим на организма си 7 до 9 часа пълноценен сън. Лишаването от сън за дълъг период от време или хроничното недоспиване може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, а може да има не само физически, но и психически последици.

Липсата на качествен сън може да повиши нивата на стрес и тревожност, да влоши паметта, концентрацията, способността за работа през целия ден, според данни, публикувани в Journal of Integrative Neuroscience, цитирани от healthdigest.com.

Храни, които повишават сънливостта (галерия)

За да подпомогнете добрия сън и лесното заспиване, има някои храни, които е добре да избягвате. Сред тях е сиренето. Защо не трябва да го консумирате вечер или преди лягане?

Не всички сирена пречат на заспиването.

Някои видове сирене може да ви държат будни за дълго, а може и да ви накарат да не можете да заспите.

Дали сънят ви може да се влоши зависи от вида сирене, което консумирате късно вечер. Според benenden.co.uk, зрелите видове сирене, които са по-отлежали, могат да ви държат будни нощем заради високите нива на тирамин в тях. Сирената бри, фета, синьо сирене са сред тези, които са с високи концентрации на тирамин. Този ензим действа като стимулант, повишава хормоните на стреса и влияе върху мозъка.

Храни, които да не консумирате преди сън

Все пак не всички сирена имат този ефект. Бялото саламурено сирене и най-вече изварата всъщност могат да ви помогнат да заспите по-лесно. Изварата насърчава заспиването. Аминокиселините в нея повишават нивата на триптофан, който стимулира отделянето на серотонин в мозъка, който е важен за процесите на заспиване и поддържане на съня.

Здравословни ползи от съня

Следващият път, когато ви се дояде сирене преди лягане, помислете добре кой вид ще изберете.

Коментирай