Здраве и красота

10 ползи за здравето от горчицата

Съдържа антиоксиданти

12.11.2022г. / 05 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-често консумираните добавки към ястия, сандвичи, барбекю, сосове, маринати е горчицата. Някои я предпочитат пикантна, други избират сладка, дижонска и други. С горчица е по-вкусно, но оказва се, тя е нещо повече от удоволствие за нашето небце. Вижте 10 ползи от консумацията ѝ и не забравяйте да избирате винаги продукти с високо качество.

1. Помага за детокса на тялото – Горчицата е отличен източник на фитохимикали и антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на клетките и премахване на токсините от организма.

2. Помага в контрола на кръвната захар – Според западни изследвания, консумацията на горчица може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност.

Храни, които подобряват здравето на ставите (галерия)

3. Синапеното семе може да бъде полезно за вашето сърдечносъдово здраве – Горчицата се прави именно от него, а учените смятат, че то може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Също така, горчицата е източник на калий, който е важен електролит, помагащ за мускулната функция и регулиране кръвното налягане.

4. За силен имунитет – Още една полза от консумацията на горчица е, че е добър източник на селен, който е минерал, изключително важен за поддържането на имунната система. Горчицата също така съдържа съединения, които имат антимикробни и противовъзпалителни свойства, показват изследвания.

Здравословни ползи от флавоноидите

5. Подобрява мозъчната функция – Учени смятат, че синапеното семе има някои ползи за мозъчната функция, благодарение на съединения, които се съдържат в него.

6. Спомага за облекчаване симптомите на менопауза – Горчицата съдържа фитоестрогени, които са химикали на растителна основа, които имат ефект в тялото, подобен на естрогена. Нивата на естроген намаляват по време на менопаузата, което може да доведе до появата на горещи вълни, нощно изпотяване и вагинална сухота. Фитоестрогените могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми.

8 мощни ползи от суровия чесън

7. Горчицата съдържа важни хранителни вещества – Тя е добър източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето, мозъка, кожата, косата и други. Също така съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Тези хранителни вещества могат да помогнат за предпазване от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет, смятат учени. Синапеното семе е богато и на глюкозинолати, за които е доказано, че подобряват здравето ни.

Свързани статии

8. Съдържа антиоксиданти – Горчицата съдържа полезни за организма антиоксиданти, сред които кверцетин. Той се свързва с намаляване на риска от някои хронични заболявания, като сърдечни заболявания и рак.

9. Укрепва костите и зъбите – Западни изследователи смятат, че това се дължи на високите нива на минерали в горчицата, включително калций, магнезий и фосфор.

10. Облекчава респираторните заболявания – Синапът се използва като лечебно растение от векове, а редица западни проучвания показват, че може да помогне при облекчаването на респираторни заболявания. Горчицата съдържа съединения, които могат да помогнат за намаляването на секрета свързан с кашлицата, а също така има противовъзпалителни свойства. Поради тези си качества, за горчицата се смята, че може да помогне при бронхит, синузит.

Коментирай