Здраве и красота

Какво може да означава, ако имате розово течение

Кога е нормално и кога да потърсите лекар

14.11.2022г. / 10 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл не се ограничава само до месечното кървене. Той е много по-сложен от това и затваря кръга от цял един месец, в който протичат бурни и постоянни промени в женския организъм. Това е и една от най-главните причини да се появяват различни течения в различно време от менструалния цикъл на жената.

Как да проследим овулацията според вагиналното течение?

Според Medical News Today, в повечето случаи менструалното течение е напълно нормално и не подсказва за някакъв здравословен проблем. Цветът, консистенцията, количеството вагинално течение, както и това кога се е появило, могат да покажат дали то е в границите на нормалното или е сигнал да посетите лекар.

Понякога може да се случи така, че вагиналното течение да има розов цвят. Това може да ви накара да се притесните в първия момент, но трябва да знаете, че невинаги е опасно.

Важно! При поява на каквото и да е течение е препоръчително да се консултирате с лекар, който да прецени дали вагиналното ви неразположение е нормално или изисква лечение.

Обилно течение в началото на бременността

Какви са различните видове вагинално течение?

Според healthline.com, бялото вагинално течение е сред най-често срещаните и в повечето случаи не би трябвало да подсказва за здравословен проблем. То се случва най-често в началото и веднага след менструалния цикъл, бистро е на цвят, няма мирис или е много слаб. Отшумява в рамките на дни.

Кафявият и кървавият секрет се появяват веднага след менструалния цикъл в повечето случаи. Те са като остатъчен изтичащ секрет след отделянето на неоплодената яйцеклетка. Обикновено, ако се случи да се появи в този период, цветният менструален секрет не би трябвало да буди притеснения. За него също ще са необходими няколко дни, за да се изчисти.

Жълт или зелен секрет, както и бял непрозрачен секрет с ронлива текстура са сигнали за наличие на някаква инфекция. Ако забележите такива секрети е важно да не чакате, а веднага да се консултирате с лекар.

Как да разпознаете евентуална вагинална инфекция?

Според клиника Кливланд, когато вагиналният секрет промени цвета, текстурата и миризмата си в такава посока, това е тревожен сигнал за някаква инфекция, която само лекар може да определи след проведени изследвания.

Какви могат да са причините за розово вагинално течение?

Когато течението е кръвенисто или с тъмнокафяв към ръждив цвят, и настъпва след менструация, това подсказва за остатъчно изчистване на неотделената кръв. Но когато настъпи розово и бледо вагинално течение, причините вероятно са други.

Един от индикаторите, които ще ви подскажат дали трябва моментално да се обърнете към лекар или да изчакате, е времето, в което това течение се появява.

За какво подсказва състоянието на вагината

Свързани статии

Розово течение може да се появи по всяко време на менструалния цикъл. Може да е преди настъпването или няколко дни след приключването му. Обикновено това се дължи на промените в хормоналния баланс през целия месец. Хормоните в женското тяло променят концентрацията си непрекъснато, което може да предизвика промени в лигавицата на матката.

Ниското количество естроген може да направи лигавицата по-лесно ранима и отделяща клетки, което води до розово течение, според healthline.com. В розовото течение обикновено се съдържат малки количества кръв. Понякога наподобява зацапване, характерно за дните преди настъпване на цикъла.

Розово течение може да се появи и по време на или след полов акт, когато лигавицата на вагината може да се раздразни и разрани леко. В някои случаи може да се стигне и до раздразнения на шийката на матката.

Друга причина за розово течение могат да са яйчниците. При наличие на кисти в тях или некачествено изхвърлени фоликули има вероятност да се появи леко розово течение, което може да настъпи при овулация или преди цикъл.

Коментирай
Здраве и красота