Здраве и красота

Чай от маточина при стрес

Ароматната билка е богата на витамини и минерали

26.11.2022г. / 06 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е сред предпочитаните напитки за консумация през цялата година. Обичаме да се наслаждаваме на вкуса му без значение дали е под формата на топла напитка или добре изстуден. Имаме си любими чайове за всяко настроение и неразположение. Така например, ако искаме да се разсъним, пием зелен чай с лимон или портокал, ако имаме стомашен дискомфорт си приготвяме ментов или джинджифилов чай. Лайката ни помага да укрепим имунитета си и да имаме добър сън.

6 чая, помагащи при различни проблеми

Но как можем да си помогнем при стрес? Всеки ден попадаме в различни ситуации, които повишават нивата ни на тревожност, безпокойство, стрес. Ако не се научим бързо да ги разсейваме, в дългосрочен план те биха могли да доведат до различни болестни състояния. Според редица проучвания, един от най-добрите чайове за баланс и елиминиране на стреса е този, приготвен от маточина.

Защо?

Учените предполагат, че маточината действа чрез повишаване на нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка. За GABA е известно, че е регулатор на настроението. Редица изследвания показват, че занижените нива на тази аминокиселина могат да доведат до безпокойство и тревожност. Маточината значително намалява предаването на възбуждане в мозъка чрез инхибиране на ензим, наречен GABA-T, който разгражда GABA, като по този начин увеличава количеството на аминокиселината в мозъка.

Полезни чайове за здравето на мозъка

Основното съединение в билката, отговорно за тази активност, е розмариновата киселина, въпреки че е известно, че работи синергично с други съединения.

Дългогодишни западни изследвания, свързани с въздействието на маточината, показват, че билката може да помогне за намаляване на тревожността, нервността, да засили когнитивната функция, да облекчи безсънието.

Други ползи за здравето от чая от маточина включват:

1. Намалява триглицеридите.

2. Действа антибактериално.

3. Помага за баланса на кръвната захар.

4. Подобрява фокуса и намалява хиперактивността.

Кафето и неговите фантастични ползи за здравето

5. Бори се с вируса на херпес.

6. Бори се с възпалението, а хроничното възпаление може да доведе до болки в тялото и заболявания.

Свързани статии

7. Полезна е за здравето на щитовидната жлеза, особено при хиперфункция.

8. Помага при запек.

9. Намалява симптомите на предменструалния синдром.

10. Богата е на витамини С, А, витамини от група В, селен, калий, магнезий, цинк и други.

Маточината може да се намери и под формата на етерично масло и хранителни добавки, но преди прием (както и на чая от нея) се допитайте до лекар.

Коментирай