Здраве и красота

Как да облекчим цистита

Запарка от смрадлика може да помогне

23.11.2022г. / 10 08ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Едва ли има жена, на която това състояние да е чуждо. Причините за неговата поява може да са: охлаждане на организма, задържането на урината в пикочния мехур, запек, преумора, бременност и други.

Циститът се появява главно при жени и се характеризира с чести позиви за уриниране, болки при уриниране и наличие на бактерии и кръв в урината. За предпочитане е да се опитваме да не провокираме това състояние. Но ако то е вече факт, има ли методи, с които можем да подпомогнем преминаването му?

В следващите редове ще се опитаме да ви дадем съвети как можете да облекчите цистита. Ето ги и тях:

Избягвайте определени напитки

За определен период от време преустановете употребата на някои видове напитки: алкохол, кафе и цитрусови сокове. Те могат да раздразнят пикочния мехур и да направят симптомите по-осезаеми.

Сок от червена боровинка

Въпреки че ефективността на консумацията му не е напълно доказана, за много жени това е едно от първите неща, които правят, когато усетят, че се появява циститът. Ако усетите, че ви действа добре, можете да продължите да го приемате. Но не забравяйте, че това, което може да ви помогне най-много е пиенето на достатъчно вода. Тя ще помогне на организма ви да се освободи от токсините и да остане хидратиран. Безспорно в червената боровинка се съдържа витамин C – той ще ви е необходим, за да подсилите имунната си система и с негова помощ ще се справите с инфекцията по-лесно.

Златна пръчица

Макар и малко позната, тази билка е често срещана у нас. Нейните ползи при облекчаването на симптомите на цистита са значителни. Тя съдържа освен флавоноиди и специфични вещества, които имат диуретичен, противовъзпалителен и имуностимулиращ ефект. Това помага на урината да не се задържа в пикочния мехур и това да е предпоставка за появата на инфекции. Освен това тя може да помогне и при проблеми с бъбреците и задържането на вода.

Смрадлика

Тази чудна билка е една от най-използваните когато става дума за цистит и доста други неразположения. Запарка от шепа смрадлика и 2 литра вода може да облекчи симптомите и да повлияе оздравителния процес. Освен това тя може да се използва и за профилактика и хигиена на устната кухина, при различни операции, както и след раждане (било то естествено или секцио). Ако идеята за отвара не ви допада, на пазара съществуват и билкови води от смрадлика, които могат да бъдат използвани със същото предназначение. Те действат противомикробно и антисептично.

Хигиена

Свързани статии

Обърнете внимание на интимната си хигиена. За съжаление, поради анатомични особености, циститът засяга по-скоро жени. Бъдете внимателни, когато посещавате обществени басейни и не стойте прекалено дълго с мокрия бански костюм. Това може да предизвика настинка, която да е предпоставка за инфекция. Същото се отнася и за бельо от изкуствени материи. Винаги предпочитайте естествени материали и избягвайте да носите прашки.

Не задържайте урината

Ако имате позиви за уриниране, не ги пренебрегвайте. Забързаното ежедневие и ангажираността понякога ни възпрепятстват, но все пак, обръщайте внимание на тези важни физиологични нужди. Забърсвайте гениталиите си винаги отпред назад, за да избегнете евентуалното пренасяне на бактерии.

Коментирай