Здраве и красота

7 начина да намалите подуването след обилно празнично хранене

Празничните трапези са предизвикателство за храносмилането

28.12.2022г. / 20 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сезонът на празниците скоро започва, което е колкото приятно, толкова и предизвикателно за организма ни. Преяждането по празниците е нещо, за което мнозина се заклеват, че няма повече да повтарят, но някак все се стига до подуване и консумация на обилни порции. След преяждане се чувстваме не само подути, но и трудноподвижни, неенергични, могат да се появят и други още по-неприятни оплаквания.

Как да спрете да преяждате късно вечер

За да се предпазите от подуване по празниците заради обилните трапези, вижте какво можете да направите, за да ограничите преяждането.

1. Пийте повече вода.

Ако пиете повече вода, тя ще заеме значително място в стомаха ви, което ще ви попречи да погълнете твърде много храна. Освен това, добрата хидратация помага на червата да обработят храната по-бързо и лесно, което също улеснява храносмилането и намалява подуването.

2. Разхождайте се след хранене.

Движението ускорява храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Когато се движите, това предизвиква забързване на метаболизма и намалява подуването и усещането за тежест. Движението улеснява и изхождането след преяждане.

4 типа личности, склонни да преяждат

3. Ограничете алкохола.

Алкохолът влияе негативно на храносмилането. Той дехидратира организма, а намаленото количество вода в тялото затруднява обработването на хранителните вещества и движението на червата. Алкохолът освен това забавя храносмилането и метаболизма. От значение е и какъв алкохол ще пиете. Наситените с добавени захари сладки алкохолни питиета предизвикват още по-голямо подуване и усещане за тежест след преяждане.

4. Избягвайте газираното.

Газираните напитки присъстват неизменно на всяка празнична трапеза, но не се изкушавайте. Избягвайте ги, ако искате да не се чувствате толкова подути след хранене.

Суперхрани, с които е опасно да се преяжда

Свързани статии

5. Пийте чай.

Чаят и активните вещества в него спомагат за по-доброто храносмилане. Чаша чай след хранене ще ви помогне да ускорите храносмилането, да намалите усещането за подуване и тежест, да ограничите образуването на газове след преяждане.

6. Правете йога.

Йогата може да не е любимото ви занимание, но тя помага изключително много за намаляване на подуването в корема. Йогата подобрява гъвкавостта. Свиването и изпълняването на гъвкави пози на тялото забързва движенията на червата, намалява усещането за тежест и подуване, ускорява изхождането.

Вечното празнично преяждане – как да го избегнем?

7. Избягвайте да дъвчете дъвка.

Може да мислите, че дъвката ще ви помогне да удължите процеса на храносмилане заради отделянето на слюнка, но това е погрешна логика. Дъвченето на дъвка само води до допълнително навлизане на въздух в храносмилателния тракт и повишено отделяне на ензими, защото тялото ви очаква да преглътнете нещо, което така и не се случва. Това може да доведе до още по-голямо усещане за тежест и подуване.

Коментирай