Здраве и красота

Как се променят гърдите през бременността

Особени промени, които може да забележите

06.12.2022г. / 07 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е период от живота на жените, в който тялото претърпява бурни трансформации. Много неща се променят, понякога дори с часове и дни. Може да изпитвате множество странни симптоми и промени, сред които са и промените в гърдите.

Защо гърдите ми са толкова болезнени през бременността?

Как се променят женските гърди по време на бременността?

Гърдите нарастват

Гърдите ви ще започнат да уголемяват размера си с напредване на бременността. Хормоните през този период активират нарастването на тъканите на млечната жлеза и разположените наоколо тъкани, за да може майчиният организъм да се подготви за предстоящото кърмене.

Гърдите стават по-тежки

Не се учудвайте, ако започнете да усещате тежест в гърдите. Може да усетите и подуване, защото тялото ви задържа течности. Причината е в променящите се хормони в този период. Подуването и тежестта са страничен ефект от прогестерона и естрогена по време на бременността.

Места, на които често се появяват стрии през бременността

Болки в гърдите

Много възможно е да получите необичайни болки в гърдите, подобни на онези преди и по време на менструален цикъл, въпреки че той отсъства през бременността. Нарастващият приток на кръв, задържането на течности и набъбването на тъканите може да предизвика болезненост в гърдите, която е нормална.

По-видими кръвоносни съдове

Ако забележите, че вените на гърдите ви стават видими, а допреди това не са били, това е нормално. Случва се, защото тялото се опитва да снабди гърдите с повече хранителни вещества и кислород, за да се подготви за кърменето.

5 хитрини против увисване на гърдите

Свързани статии

Зърната може да се променят

Зърната на гърдите започват да нарастват, да удебеляват тъканта си и да стават с все по-осезаема форма, да стърчат повече. Тялото прави тази „подготовка“ за кърменето, така че на бебето да е по-лесно да суче. Възможно е зърната да секретират повече мастна субстанция, което предпазва ареолите от напукване.

11 признака, че сте бременна без да подозирате

Възможно е изтичане на коластра

Ако забележите белезникава или бледожълта слуз, изтичаща от зърната, това може да е коластра. Коластрата е първоначалната кърма, която се отделя от майчиния организъм и е наситена с ценни вещества и антитела, от които бебето се нуждае.

Гърдите се нуждаят от по-стабилна подкрепа

Поддържането на нарастващите гърди през бременността е много важно, за да се намали рискът от нараняване на тъканите. Носете подходящ сутиен, който едновременно да поддържа, без да притиска прекалено.

Как се променят гърдите по време на бременността

Коментирай