Бременност

Защо гърдите ми са толкова болезнени през бременността?

Подготовката на гърдите за кърменето не е лека

13.05.2015г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността тялото на майката се променя изключително много. Ханшът се разширява, теглото се повишава, а гърдите се подготвят за най-важното си предназначение – кърменето.

С тези промени могат да настъпят и редица неприятни усещания в гърдите. Какви са те?

Болезнено усещане в гърдите, подобно на възпаление

Хормоналните промени по време на бременност предизвикват повишен приток на кръв и промени в гръдната тъкан, което може да ви накара да чувствате гърдите си подути, болезнени и необичайно чувствителни на допир.

Някои жени описват усещането като преувеличена версия на напрежението, което усещат в гърдите си преди цикъл.

Чувствителността на гърдите е един от най-ранните признаци на бременност. Тя обикновено започва около 4-6 седмица и продължава през първия триместър.

Какви други промени да очаквате?

Нарастване на големина

Между 6-та и 8-ма седмица може да забележите, че гърдите ви нарастват все по-интензивно. Те ще продължат да растат през цялата бременност. Напълно нормално е да уголемят размера си с до два размера на чашката на сутиена.

Възможно е да усещате сърбеж или тръпнене по гърдите

Това усещане се предизвиква заради разрастването на тъканта. Освен вътрешните тъкани, кожата на гърдите също се разширява. При тези обстоятелства усещате сърбеж. Това е и моментът, в който се образуват стриите от разтягането на кожата.

Потъмняване на ареолите

Естествена промяна, която също настъпва, е потъмняването или уголемяването на ареолите. След първите няколко месеца пигментните петна около зърното ще станат по-големи и тъмни от обикновено. Това е вследствие на подготовката на гърдата за кърменето.

Неравности

Ако забележите неравности, подобни на ситни пъпчици по ареолата, не се плашете. Тези подутини се наричат туберкули на Монтгомъри. Те съществуват по повърхността на гърдата, но по време на бременност стават по-изразени, дори изпъкнали.

Свързани статии

Коластра

Ако забележите, че около третия месец от бременността гърдите ви започнат да отделят жълтеникава течност, не се безпокойте. Това е коластра, жизненонеобходима за бебето ви през първите дни от живота му.

През последните месеци от бременността това гъсто вещество може да започне да протича от гърдите ви по-интензивно.

Какво да направите, за да облекчите болезнените гърди?

Подкрепящ сутиен

Най-добре е да си намерите подходящ подкрепящ сутиен. Той трябва да обхваща стабилно гърдите, да е от мека материя и в никакъв случай да не е прекалено стегнат.

Сутиените без банели са много подходящи. Банелите дразнят, притискат и предизвикват допълнителни неразположения в и без това болезнените гърди.

Коментирай