Гърдите губят твърдостта, плътността и красивата си младежка форма с годините. Тяхната структура се влияе и от много други фактори, като промени в телесното тегло, хормонални изменения, бременност, кърмене, вредни навици (тютюнопушене, консумация на алкохол), носене на неправилен размер бельо, лоша поддръжка при тренировки и интензивно натоварване.

Как да предпазим гърдите от увисване

Всички тези фактори могат да допринесат за ускоряване на процесите на отпускане на бюста и неговото увисване. Ако не искате гърдите ви да изгубят добрата си форма, опитайте някои хитрини за предотвратяване на отпускането им.

Масаж с лед

Масажирането на гърдите с кубче лед помага за стягане на кожата и подлежащите тъкани. Терапията с охлаждане стимулира кръвообращението и допринася за стягане на кожата, като предотвратява и забавя отпускането ѝ и увисването на гръдната тъкан.

Гърдите ви искат да ви кажат нещо за здравето – чуйте ги!

Редуване на студен и топъл душ

Редуването на студена с топла струя вода по време на къпане помага за стягане на гърдите. Шоковата терапия при смяна на температурата кара тъканите и кожата да се стягат, като се намалява рискът от отпускане. Добрата циркулация на кръвта при този вид терапия подобрява снабдяването на тъканите с кислород и хранителни вещества, като това прави гърдите по-стегнати и със стегната структура.

Спане по гръб

Притискането на гърдите по време на сън може да наруши структурата им и да ги направи по-отпуснати и податливи на гравитацията. Ако спите по гръб обаче този риск се намалява. Спането по гръб не причинява напрежение в гръдната тъкан и спомага за запазването на стегнатостта ѝ.

Упражнения за стегнати гърди

Още по темата

Изберете подходящо бельо

Бельото е много важно за превенцията на увисването на гърдите. Сутиенът трябва да е по мярка, да не бъде прекалено стегнат, нито твърде хлабав. От голямо значение е да се осигурява сигурна защита при спорт. Снабдете се с подходящ сутиен за тренировки, който да осигурява нужната поддръжка при натоварване. Ако не носите специален поддържащ сутиен по време на тренировки, върху гръдната и съединителната тъкан се упражнява силен натиск, който може да наруши структурите и да ускори процесите на увисване и отпускане.

Здрави и „млади“ гърди за по-дълго

Масаж

Масажирането на гърдите с хидратиращи продукти подобрява циркулацията на кръвта и структурните връзки в кожата и тъканите. Масажирайте с натурални хидратиращи продукти, като алое вера или кокосово масло например с кръгови движения около ареолата (не върху нея).